Közélet

„Tejeskávéadó” kivetését tervezik a britek?

Adót kellene kivetni az eldobható kávéspoharakra Nagy-Britanniában a hulladéktermelés visszaszorítása érdekében az illetékes törvényhozói testület szerint.

„Tejeskávéadót” kellene kivetni az eldobható kávéspoharakra Nagy-Britanniában a hulladéktermelés visszaszorítására – közölte az illetékes törvényhozói testület, amely szerint az mértéke poharanként 25 penny (87 forint) lenne és ha 2023-ig így sem sikerülne teljesíteni az újrahasznosítási célkitűzéseket, akkor teljesen ki kell vonni a forgalomból az egyszer használatos poharakat.

A kávéspoharak jelenleg kevesebb mint 1 százalékát hasznosítják újra Nagy-Britanniában a belső műanyag borítás nehézkes eltávolítása, az élelmiszerrel és itallal érintkező csomagolások újrahasznosításának bonyolultsága és a szükséges eszközök hiánya miatt.

Forrás: AFP

A szigetországban egyebek között a Pret A Manger, a Costa Coffee, a Caffe Nero, a Greggs és az amerikai Starbucks adják el a legtöbb kávét. Mindegyikük gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, hogy lépést tudjon tartani az egyre növekvő kereslettel.

A brit parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottsága szerint noha a kávézóláncok üzleteinek egy része kedvezményt biztosít azoknak, akik saját pohárral érkeznek, a fogyasztók mindössze 1-2 százaléka él ezzel a lehetőséggel, ezért lenne szükség a „tejeskávéadó” bevezetésére.

„Évente 2,5 milliárd eldobható kávéspohár kerül a szemétbe Nagy-Britanniában” – mondta Mary Creagh, a bizottság elnöke. Hozzátette: szükség van az egyszer használatos poharak visszaszorítását célzó intézkedésekre, az újrahasznosítható változatok népszerűsítésére és 2023-ig az összes pohár újrahasznosítására.

A testület szerint a „tejeskávéadóból” befolyó összeget az újrahasznosítás fejlesztésére kell fordítani és amennyiben 2023-ig nem sikerül teljesíteni a kitűzött célokat, akkor be kell tiltani az eldobható poharakat.

A brit környezetügyi minisztérium szóvivője szerint „gondos mérlegelésnek vetik alá a bizottság javaslatát és rövidesen válaszolnak”.

Nagy-Britannia kávé hulladékkezelés újrahasznosítás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek