Közélet

Többet költöttünk tavaly az ünnepekre

Bár a magyarok többségének anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, sokaknak mégsem jár majd lemondásokkal az újév első fele.

Emelkedett a háztartások ünnepekre szánt pénzügyi kerete tavaly: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43 százalékuk viszont többet költött, mint 2016-ban. Felére csökkent azok aránya is (7 százalék), akik maximum húszezer forintot költöttek. A válaszadók negyede húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 31 százalékuk ötven és százezer forint közötti összegből fedezte a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat 2017-ben – számolt be a Provident közleményében, amely azt vizsgálta, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások az ünnepek során, milyen forrásokból fedezték a felmerülő költségeket, illetve anyagi szempontból mire számítanak 2018-ban.

A felmérésből kiderült, a résztvevők többsége (63 százalék) anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, 77 százalékuk úgy véli, hogy a decemberi többlet kiadások miatt semmiről nem kell lemondania az újév első felében.

 A Provident felmérése rávilágított, hogy

a magyar háztartások többsége saját forrásból, külső segítség nélkül finanszírozta az év végi időszakban felmerült kiadásokat. A megkérdezettek közel fele tudatosan készült az ünnepekre és előre félretette a szükséges összeget.

2016-hoz hasonlóan minden tizedik válaszadó finanszírozta hitelfelvételből vagy baráti kölcsönből a karácsonyi kiadásokat, megduplázódott viszont azok aránya, akik a munkahelyükön kapott év végi jutalomból fedezték a költségeket. Az ünnepekhez köthető kiadások közül a háztartások 61 százaléka az ünnepi menüre költötte a legtöbbet, míg az ajándékokra szánt összeget csupán a második legmagasabb kiadásként jelölték meg ebben az időszakban.

Az év végi ünnepek során minden hetedik kutatásban résztvevőnek volt arra lehetősége, hogy elutazzon pihenni valahová. A megkérdezettek 75 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 8 százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándék, az előző évektől eltérően, tavaly az utazás volt: a válaszadók közel 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült.

A korábbi legnépszerűbb ajándékok, mint például az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek 2017-ben csupán a megkérdezettek 11 százalékának jelentették a legkedvesebb meglepetést a fa alatt. A válaszadók 10 százaléka egy-egy háztartási eszköznek örült leginkább karácsonykor, míg tizedük úgy nyilatkozott, hogy számukra nem a tárgyi ajándékok, hanem a szeretteikkel együtt töltött idő, a nyugalom, illetve egészség jelentették a legnagyobb örömöt.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha váratlanul egy nagyobb összeg állt volna a nyilatkozók rendelkezésére az ünnepek idején, mire fordították volna. Az eredmények alapján 43 százalékuk félretette volna az összeget pénzügyi tartaléknak, míg minden negyedik megkérdezett ajándékot vásárolt volna belőle családjának, barátainak – derül ki a közleményből.

Provident Pénzügyi Zrt karácsony ajándékozás
Kapcsolódó cikkek