Közélet

Világrekordokat döntött egy német sífelvonó

Három világrekordot állított fel az ABB technológiájára épülő új drótkötélpályás felvonórendszer Németország legmagasabb hegyén, a Bajor-Alpokban található Zugspitzén.

Három világrekordot állított fel az ABB technológiájára épülő új drótkötélpályás felvonórendszer Németország legmagasabb hegyén, a Bajor-Alpokban található Zugspitzén. A felvonó a függesztett kabinos felvonók kategóriájában, a drótkötélpálya 127 méter magas acél tartóoszlopával, az 1950 méteres szintkülönbség leküzdésével, valamint a völgyi állomás és a hegycsúcs közötti 3213 méteres hosszával érte el ezt az eredményt – adta hírül az ABB közleményében.

Forrás: ABB

Az új felvonó még decemberben nyitott meg, és a tervek szerint az 50 éve épült Eibsee felvonót váltja fel. Az új felvonó az előző drótkötélpályánál óránként közel háromszor több, óránként 580 utast szállít, jelentősen lerövidítve a korábbi rendszernél tapasztalt, hírhedten hosszú várakozási időt.

„Olyan rendszert kellett létrehozni, amely a szél- és az időjárási viszonyoktól függetlenül az év 365 napján képes üzemelni. Ilyen viszonyok között a magaslati közlekedés és személyszállítás biztonságát és kényelmét a motorok, a hajtások és a mechanika tökéletes együttműködése, összjátéka garantálja. A gondolák ilyen nagy távolságra, 104 százalékos (megközelítően 46 fokos) meredekségű pályán 10,6 m/sec sebességgel közlekedtetéshez nagyon jelentős teljesítményre van szükség. Ezt a teljesítményt az ABB 800 kW-os váltakozó feszültségű (AC) villanymotorjai biztosítják, amelyeket a völgyi állomás gépházában telepítettek” – írja az ABB közleménye.

ABB sífelvonó Alpok
Kapcsolódó cikkek