Közélet

Csökkent az álláskeresők száma Zalában

Zala megyében január végén 7256 álláskeresőt regisztráltak, ami 400-zal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya csütörtökön.

Zala megyében 6 százalékkal kevesebb volt január végén az álláskeresők száma, mint az előző év azonos időszakában – jelentette be a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya csütörtökön.

Január végén 7256 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyei kirendeltségeken, 400-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte a foglalkoztatási főosztály.

Hozzátették azonban, hogy decemberhez képest 500-zal emelkedett az álláskeresők száma.

Forrás: MW

A korábbi években is jellemző volt, hogy az év első hónapjában növekedett a regisztráltak száma. Az idényjellegű, szezonális foglalkoztatás csökkenése miatt a téli időszakban több álláskereső jelentkezett a kirendeltségeken, és 200-zal csökkent a közfoglalkoztatottak száma is – közölték.

Január végén 5,7 százalék volt a megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya, a mutató értéke az egy évvel korábbinál 0,3 százalékponttal alacsonyabb, a decemberinél pedig 0,4 százalékponttal magasabb volt.

A munkaadók 1,4 ezer – ebből 1,3 ezer támogatás nélküli – új álláshelyet jelentettek be az első negyedév első hónapjában. A korábbi években, januárban ezernél kevesebb munkalehetőség volt a megyében.

Az év első hónapja során 919-en kerültek ki a regisztrációból, közülük mintegy 400-an tudtak elhelyezkedni.

A közlemény kitér arra, hogy Zala megyében az elmúlt években jelentősen csökkent a pályakezdő álláskeresők száma. Január végén az álláskeresők 7 százaléka, 502 fiatal – 160-nal kevesebb, mint egy évvel korábban – keresett munkát a kirendeltségek segítségével.

 

munkanélküliség munkaadók álláskeresők közfoglalkoztatottak zala megye
Kapcsolódó cikkek