Közélet

Fico óriási vérdíjat tűzött ki az újságíró gyilkosság tettesére

Egymillió eurós nyomravezető díjat tűzött ki Robert Fico szlovák kormányfő a vasárnap elkövetett újságíró gyilkosság ügyében – derül ki az AFP francia hírügynökség tudósításából.

Robert Fico szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján egymillió eurót ajánlott fel annak, aki akár személyesen, akár más módon a vasárnapi újságíró gyilkosság tettesének elfogását segítő információt ad – derül ki az AFP francia hírügynökség facebook oldalára feltöltött videóból, melyet a sajtótájékoztatón készítettek.

Robert Fico szlovák kormányfő (k) Tibor Gašparral, a szlovák rendőrség első emberével (b) és Robert Kaliňák, szlovák belügyminiszterrel (j), amint bemutatják az egymillió eurós vérdíjat
Forrás: AFP/VLADIMIR SIMICEK

Annak érdekében, hogy valóban hihető is legyen a díj kifizetése, a sajtótájékoztató helyszínén egy asztalon készpénzben be is mutatták az egymillió eurót készpénzben.

Robert Fico nem véletlenül tette kissé szokatlan gesztusát, hiszen a 27 éves Jan Kuciak meggyilkolása egész Szlovákiát megrázta. Az aktuality.sk news szlovák portál meggyilkolt riportere éppen egy magas körökbe vezető – adócsalással kapcsolatos – politikai korrupciós botrányról szóló cikk publikálására készült, mielőtt barátnőjével együtt agyonlőtték.

Az ügy széles körben keltett aggodalmat a szlovák korrupcióval és sajtószabadsággal kapcsolatban.

vérdíj újságíró gyilkosság sajtószabadság Jan Kuciak Robert Fico korrupció
Kapcsolódó cikkek