Közélet

Hazánk támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Magyarország a leghatározottabban támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását, mert az több szempontból is megfelel a magyar érdekeknek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó Péter magyar külkereskedelmi és külügyminiszter Szófiában részt vesz az európai uniós külügyminiszterek csütörtökön kezdődött, kétnapos informális találkozóján, és egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

A megbeszélésről beszámolva Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azért támogatja Szerbia EU-csatlakozását, mert ez jó lenne a vajdasági magyaroknak, továbbá biztonsági szempontból kifejezetten fontos Magyarországnak a Nyugat-Balkán stabilitása, és ennek Szerbia egyértelműen az egyik pillére. Emellett az EU annál erősebb, minél több tagállama van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Hangsúlyozta, hogy fontos lenne Szerbia csatlakozási folyamatának felgyorsítása. Magyarország egyetért Szerbiával abban, hogy az ország 2022-re kész lehet a csatlakozásra.

A külügyminiszter elmondta, hogy április 1-jén át lehet adni a Rastina-Bácsszentgyörgy határátkelőhelyet. Ez a lépés nagyon lényeges a határ két oldalán élőknek, és fontos a gazdasági együttműködés szempontjából is – magyarázta, hozzátéve, hogy ez lesz három éven belül már a második új átkelő.

 

határátkelőhely Szijjártó Péter Ivica Dacic külügyminiszter Szerbia EU-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek