Közélet

A hétvégére bekeményített a tél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint várhatóan fagypont alatt marad a hőmérséklet a hétvégén. Az Északi-sarknál is melegebb lesz, mint Magyarországon.

Eleinte délnyugaton, és a középső országrészben több lesz a felhő, és ott havazás, hózápor is várható, majd az éjszaka második felében csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, legfeljebb néhol lehet gyenge havazás, hózápor. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, északkeleten helyenként viharossá fokozódik. Nyugaton gyenge hófúvás előfordulhat.

Személyvonat közlekedik Porva-Csesznek és Zirc között a havas Bakonyban
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -14 fok között várható, de a derült, havas, szélvédett tájakon hidegebb is lehet.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és -7 fok között alakul.
  • A hideg miatt szombat déltől életbe lépett a vörös kód

    Várhatóan több napon át nem emelkedik majd 0 fok felé a hőmérséklet. A bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalan embereknek.

    Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

    Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon – jellemezte a várható időjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Kifejtették,

    speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény – anticiklon – épült ki, amely megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén.

    A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombaton este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő – írta a meteorológiai szolgálat.

    Veszélyjelzésükben azt írták, hogy

    szombat estétől a hőmérséklet fagypont alá csökken, és várhatóan a következő 5 napban nem emelkedik 0 fok fölé.

    A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap hajnalban lesz, majd estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja majd a hőérzetet. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

    Őzek ugranak át a Veszprém és Eplény közötti vasútvonalon a havas Bakonyban
    Fotó: MTI / Máthé Zoltán

    Kitértek arra is, hogy szombat délutántól észak felől a középső országrészben (előbb főként az Északi-középhegység nyugati felén, majd Pest megye tágabb környezetében) szórványos havazás, hózápor várható. A késő esti óráktól a havazás súlypontja fokozatosan dél, délnyugat felé helyeződik, majd vasárnap hajnalban, reggel már a Dél-Dunántúlon is megszűnőben lesz a havazás. Többnyire maximum 2 centiméternyi hó várható, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat.

    Kiemelték továbbá, hogy az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 kilométer/órát. Az erős szél a hóval borított tájakon – továbbra is főként a Dunántúl nyugati részén – hófúvásokat okoz.

    Időjárási helyzet Európában

    Európa nyugati és déli területei fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. Hatásukra Izlandon és a Brit-szigetek északi felén, valamint a Földközi-tenger középső medencéjében többnyire erősen felhős az ég, és a frontok mentén eső, havas eső, néhol havazás is előfordul.

    Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől egészen a Pireneusi-félszigetig és a Kelet-európai-síkság nagy részén anticiklon helyezkedik el. Területén változóan, helyenként erősen felhős az ég, néhol kisebb havazás, hózápor is kialakul.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti részén többnyire -4 és -15, Közép- és Nyugat-Európában általában -1 és +7 fok között alakul. A legenyhébb idő továbbra is délen, délnyugaton van, ahol a kora délutáni órákra 8 és 18 fok közé melegszik fel a levegő.

    Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé a fent említett anticiklon peremén északkelet felől váltakozó nedvességtartalmú, több fokkal hidegebb levegő érkezik.

    időjárás
    Kapcsolódó cikkek