Közélet

Nem engedi napvilágot látni a demokraták feljegyzését Trump

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti tagjai is készítettek egy feljegyzést arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hogyan figyelte meg Donald Trump elnök választási kampánytörzsének kapcsolatát Oroszországgal, hasonlóan a republikánus bizottsági tagokhoz, az elnök azonban ennek a nyilvánosságra hozatalát megtagadta péntek este, eltérően a republikánus feljegyzéstől.

Az egy héttel ezelőtt készült republikánus párti feljegyzés eddig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI – hatáskörét túllépve – a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul lehallgatta Trump kampánycsapatát, és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében.

Donald Trump amerikai elnök
Forrás: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok hevesen ellenezték, hogy az elnök feloldja a dokumentum titkosságát, arra hivatkozva, hogy a feljegyzés lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja az amerikai nemzet biztonságát is, célja pedig az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosensteinnak a lejáratása és végső soron az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges bizottság vezetőjének, Robert Muellernek az ellehetetlenítése.

A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azzal érveltek, hogy feltáró munkájuk során „komoly mulasztásokra” bukkantak, melyekről tájékoztatni kell a közvéleményt.

A képviselőházi hírszerzési bizottság demokrata tagjai is készítettek a héten egy 10 oldalas feljegyzést, amelyben cáfolni akarják a republikánus dokumentumot, és amely arról szól a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint, hogy

az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért hozzá az illetékes különleges bíróságtól, és a feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

A Fehér Ház azonban közölte a hírszerzési bizottsággal, hogy az elnöknek „nem áll módjában” feloldani az új feljegyzés titkosságát, mert az igazságügyi minisztérium szerint az „számos titkos és különösen kényes részt tartalmaz, veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot és a rendfenntartás rendszerét”. Arra kérte a bizottságot, hogy dolgozza át a dokumentumot a minisztérium segítségével. A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az FBI igazgatójának levelét is ezzel kapcsolatban, és eszerint neki is hasonló aggályai vannak. A elnök azonban „hajlik arra”, hogy nyilvánosságra hozassa a feljegyzést, ha a szükséges felülvizsgálat megtörténik – tette hozzá Fehér Ház.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője erre reagálva kijelentette:

megdöbbentő, hogy az elnök mennyire kettős mércét alkalmaz, amikor az átláthatóságról van szó

Adam Schiff közölte, hogy eleget tesznek a kérésnek.

Donald Trump helyi idő szerint szombat reggel megjelent Twitter-bejegyzésében közölte, hogy a demokraták fejlegyzése átpolitizált és hosszú, ezért alaposan át kell dolgozni.

A demokraták válaszképpen egy nagyon politikai és hosszú feljegyzést küldtek, amelyről tudják, hogy a források és a módszer (és egyebek) miatt alaposan át kell szerkeszteni, majd emiatt az átláthatóság hiányával fogják vádolni a Fehér Házat

- így Trump.

„Mondják meg nekik (a demokratáknak), hogy dolgozzák át, és küldjék vissza megfelelő formában” – üzente az amerikai elnök.

Donald Trump Chuck Schumer demokraták Republikánus Párt FBI Amerikai Egyesült Államok amerikai politika
Kapcsolódó cikkek