Közélet

Oscarra jelölték Agnes Varda és JR filmjét

A jelöltek között van egy különleges páros által forgatott dokumentumfilm is, amelyet a francia új hullám egyik elindítójának számító rendezőnő, valamint a gigászi szobrairól és képeiről ismert utcaművész, a szintén francia JR készített.

Az idei Oscar-jelöltek között van egy különleges páros által forgatott úti dokumentumfilm is. A film készítője a 89 éves Agnes Varda, a francia új hullám egyik elindítójának számító rendezőnő, a másik pedig a gigászi szobrairól és képeiről ismert utcaművész, a szintén francia JR.

A magyarra Arcok és falvak címmel fordítható filmben a páros egy furgonnal járja a francia vidéket, amely egyúttal fotóstúdióként is funkcionál. Ahol megállnak, fényképeket készítenek a helybeliekről, a fotókat kinyomtatják, majd kiragasztják a környező épületekre.

Hamarosan eljön a pillanat, hogy az átlagember hőssé válik a saját kis hátsó kertjében – írja az Artnet.com. Éppen úgy, mint amikor JR telefestette a Le Havre-i kikötő konténereit a dokkmunkások feleségeinek hatalmas méretű képeivel.

Furcsa párost alkot az idős rendezőnő és a street artos
Forrás: AFP PHOTO / VALERIE MACON

A film a különös, de bájos művészpáros mellett nagymértékben támaszkodik azokra az emberekre, akikkel útjukon megismerkedtek, és részt vettek a forgatáson. „Céljaink több közös pontban találkoztak. Érdekeltek bennünket más emberek, ismeretlen emberek, nem híres emberek. Olyan embereket kerestünk, akiknek nincs hatalmuk” – mondta Varda a New York Magazine-nak. „Mindig megláttuk a névtelen kisemberekben a hősöket. Bárkit megállíthatsz az utcán, és fantasztikus történetre bukkanhatsz” – mondta JR egy másik interjúban a Varietynek.

A Visages Villages Varda első konkrét film után járó Oscar-jelölése annak dacára, hogy a rendező már elég régóta a pályán van. Tiszteletbeli Oscar-díjat már kapott életműve elismeréseként, tavaly novemberben vehette át Hollywoodban. Varda minden idők legidősebb Oscar-jelölje, és közölte: ez volt élete legutolsó egész estés produkciója. A film egyébként eddig 21 díjat nyert már el különféle fesztiválokon.

mozi street art Oscar-jelölt Oscar film
Kapcsolódó cikkek