Közélet

Összeállt az első V4 Menü

Budapesten született meg az első V4 menü, amelyet a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által felkért vezető cseh, szlovák, lengyel és magyar séfek által összeállított ételekből komponáltak meg.

A Visegrádi Egyezmény 27 évvel ezelőtti aláírása óta most először alkottak közös menüsort a tagországok, ezzel is kifejezve, hogy a kulturális kapcsolatok mellett a gasztrokultúra terén is szorosabbra lehet fonni a szálakat.

Forrás: VG

A V4 Menüt nem csak a szerdán nyílt Sirha Budapest szakkiállításon, hanem február 12-18. között, a Magyar Turisztikai Ügynökség felhívására jelentkező hazai éttermekben is meg lehet majd kóstolni. A magyar ízeket és alapanyagokat megjelenítő fogásokat, az újragondolt gulyáslevest, és a “kicsit másképp” módra készült somlói galuskát Szulló Szabina és Széll Tamás séfek állították össze, azaz adoptálták a menübe saját büféjükből.

A nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás, azaz a Hungexpo egyik csarnoka ad helyet csütörtökön, a Bocuse d’Or nemzeti döntőjének.

A Világgazdaság meg nem erősített, de minden bizonnyal helytálló információi szerint a Michelin díjátadó gálája, az európai kalauz bemutató estje és a hozzá kapcsolódó programok március 26-án azonban a Várkert Bazárban lesz. Értesülésünk szerint a potenciális helyszínek között szerepelt a Vigadó és a Bálna is, a Michelin illetékesei végül az impozáns Várkert Bazár mellett döntöttek. A helyszín hivatalos bejelentése még nem történt meg.

A Várkert Bazárban lesz egyébként hétvégén a V4 Karnevál is, ugyancsak a turisztikai ügynökség szervezésében.

V4 Menü:

Hideg étel – Szlovákia: Borókapálinkás szarvasborjú terrine bárányhússal, juhtúróropogós, homoktövis, dió

Leves – Magyarország: Gulyásleves

Meleg étel – Lengyelország: Kacsa, csicsóka, füstölt túró, burgonya, lóbab

Meleg étel – Csehország: Omlós sertéssült sörös pecsenyével, káposzta variációkkal, knédlivel

Desszert – Magyarország: Somlói

 

várkert bazár Sirha Budapest Bocuse d'Or gasztronómia Hungexpo V4 menü
Kapcsolódó cikkek