Közélet

Távozik a bolgár energiaügyi miniszter

Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter pénteken benyújtotta lemondását, amelyet Bojko Boriszov kormányfő elfogadott.

Petkova azt követően döntött a távozás mellett, hogy kiderült: kapcsolatban áll az Inercom nevű bolgár vállalattal, amely felvásárolná a cseh áramszolgáltató (CEZ) bulgáriai érdekeltségeit. A tárcavezető ugyanakkor tagadta, hogy bármi kifogásolhatót tett volna.

„Több mint 20 éve ismerem ezeket az embereket” – ismerte el Petkova. „És mert nem akarom, hogy bárki is ezeken a kapcsolatokon rágódjon vagy kétely merüljön fel a megállapodást illetően, beszéltem a miniszterelnökkel” – mondta újságíróknak.

Temenuzska Petkova távozó bolgár energiaügyi miniszter
Forrás: AFP/Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

Médiaértesülések szerint Petkova koszorúslány volt az Inercom tulajdonosa, Ginka Vurbakova esküvőjén – írta a Sofia Globe című bolgár híroldal. A politikus tagadta ezt. A tárcavezető Boriszovnak is elmondta, hogy ismeri az Inercom tulajdonosait.

Meg akarom erősíteni, hogy a kormány semmilyen szinten nem befolyásolta a szóban forgó egyezményt

- hangsúlyozta újságírók előtt a Brüsszelben tartózkodó bolgár miniszterelnök.

A politikus nyomatékosította, hogy az illetékes bolgár független szervek megvizsgálják a megállapodást, és eldöntik, hogy elfogadják-e.

A CEZ csütörtökön bejelentette, hogy az Inercom veheti át áramelosztó rendszerét és egyéb eszközeit, amelyek több mint hárommillió embert látnak el árammal Bulgária északnyugati részén, beleértve a fővárost, Szófiát. Az ügylet értékét 320 millió euróra (mintegy 100 milliárd forintra) becsülik. A szerződést a napokban írhatják alá.

A bolgár parlament energiaügyi bizottságát vezető Deljan Dobrev aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy alig ismert cég kezébe kerülnek a több mint egymilliárd dollár (255 milliárd forint) éves bevételt generáló stratégiai eszközök. Az ellenzéki szocialisták is hangot adtak nemtetszésüknek.

Ez lesz a második alkalom, hogy Boriszov harmadik kormányának egyik tagja távozik tisztségéből. Nikolaj Petrov tavaly októberben mondott le az egészségügy minisztérium éléről.

lemondás Inercom Bulgária energiaügyi miniszter CEZ
Kapcsolódó cikkek