Közélet

Több százmillióan figyelték a téli olimpia megnyitóját

Világszerte több mint 300 millióan nézték televízión a phjongcshangi téli olimpia megnyitó ünnepségét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) összegzése szerint.

A kedden közzétett jelentést ismertetve a NOB televíziós és marketingterületért felelős igazgatója, Timo Lumme elmondta, hogy közel ötmilliárd ember követheti nyomon a dél-koreai havas-jeges versenyeket a tévéadások jóvoltából, s eddig – szavai szerint – „minden harmadik ember látott valamit a játékokból”.

Forrás: Frank Hoermann / SVEN SIMON / DPA / AFP

Különösen nagy érdeklődés övezi az olimpia eseményeit az Egyesült Államokban, ahová az NBC közvetít, Európában pedig a német ARD és ZDF olimpiai adásai vonzzák a legtöbb embert a képernyő elé.

A világhálón a legtöbb Google-keresés az angolos átírású „Pyeongchang” kifejezésre érkezett eddig, a statisztika szerint az Egyesült Államok után Indiában kattintanak rá a legtöbben a téli olimpia városára.

A magyar csapat bevonul a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. A nemzeti zászlót Nagy Konrád gyorskorcsolyázó, egyetemi világbajnok viszi.
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Lumme beszámolója szerint a téli játékok televíziós közönsége „kicsit fiatalabb” a nyári olimpiáéhoz képest. A phjongcshangi tv-adások nézőinek mintegy 51 százaléka nő.

https://www.vg.hu/mozaik/nem-panaszkodnak-teli-olimpia-szervezoi-jegyeladasokra-786953/

téli olimpia sportgazdaság NOB Phjongcshang 2018
Kapcsolódó cikkek