Közélet

Uniós jogba ütközik a magyar kaszinószabályozás

A Sporting Odds kontra Magyar Állam perben a magyar bíróság előzetes kérdésére adott válaszában az Európai Bíróság szerdán kimondta, a hagyományos játékkaszinók üzemeltetésére irányuló koncessziók megadására és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályozás nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A hagyományos játékkaszinók üzemeltetésére irányuló koncessziók megadására és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályozás nem egyeztethető össze az uniós joggal, azok ugyanis hátrányosan megkülönböztető módon akadályozzák a más tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőknek a magyar szerencsejáték-piachoz való hozzáférését – mondta ki a Sporting Odds kontra Magyar Állam perben a magyar bíróság előzetes kérdésére adott válaszában az Európai Bíróság szerdán.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék továbbá megállapította azt is, hogy az a kettős szabályozás – hogy egyes szerencsejáték-típusok (ideértve a sportfogadást és a lóversenyfogadást) állami monopólium alá tartoznak, nem ütközik uniós jogba. Más szerencsejáték-típusokat (különösen a hagyományos és az online kaszinójátékokat) pedig a megfelelő engedéllyel rendelkező, magánszférához tartozó gazdasági szereplők is szervezhetnek.

Forrás: AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar szabályozás az online kaszinójáték szervezésére irányuló engedély megszerzésének lehetőségét kizárólag az e tagállam területén lévő játékkaszinót koncesszió alapján üzemeltető gazdasági szereplők számára tartja fenn, ami viszont hátrányosan megkülönböztető jellegű korlátozásnak minősül.

Vagyis a szolgáltatásnyújtás szabadságának radikális korlátozása nem igazolható a magyar kormány által hivatkozott közrendi és közegészségügyi célokkal, mivel azok kevésbé korlátozó intézkedésekkel is elérhetők lennének. Azon kérdést illetően, hogy Magyarország hátrányos megkülönböztetés nélkül biztosítja-e, hogy a gazdasági szereplők teljesíthessék az online kaszinójátékok szervezésére irányuló engedély megszerezhetőségének előfeltételét, a bíróság saját korábbi (Unibet) ítéletére hivatkozott. Ebben már megállapította az online szerencsejátékok szervezését lehetővé tévő koncessziós szerződésekhez való hozzáférésre vonatkozó magyar szabályozás jogellenességét.

Az Európai Bíróság végül emlékeztetett, hogy jóllehet a magyar jog biztosítja a koncessziós szerződések megkötésére irányuló pályázatok kiírásának lehetőségét, de még nem írtak ki ilyet Magyarországon. Továbbá azon feltétel, amely szerint a „megbízható” szerencsejáték-szervezőnek – akivel az állam a magyar jog értelmében koncessziós pályázat hiányában is köthet koncessziós szerződéseket – legalább tíz éven keresztül kell előzetesen szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységet folytatnia Magyarországon, eltérő bánásmódnak minősül. E követelmény ugyanis hátrányosabb helyzetbe hozza a más tagállamokban letelepedett szerencsejáték-szervezőket a belföldi gazdasági szereplőkhöz képest, akik könnyebben teljesíthetik e feltételt.

A Sporting Odds nem adta fel

Az adóhatóság még 2016-ban megállapította, hogy a Nagy-Britanniában online szerencsejátékok szervezésére vonatkozó engedéllyel rendelkező Sporting Odds szolgáltatásokat nyújtott hazánkban, azonban nem rendelkezett a magyar jogszabályokban koncesszióval és engedéllyel. A jogsértésért az adóhatóság egy határozat útján bírságot szabott ki, amelyet viszont a cég a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt megtámadott. Ezután a magyar bíróság, mivel a per uniós jogot érintett, kérdést intézett az Európai Bírósághoz, hogy a hagyományos és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályok összeegyeztethetők-e a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elvével.

 

Európai Bíróság hagyományos játékkaszinó online szerencsejáték játékkaszinó Sporting Odds
Kapcsolódó cikkek