Közélet

Vasárnap délután kisüthet a nap az ország területén

Szombaton nyugat felől beborul az ég, de késő délutánig, estig számottevő csapadék nem lesz; csak hószállingózás, szitálás lehet a ködös területeken, illetve északon gyenge havazás, vasárnap délután már kisüthet a nap. Európa többi részén kisebb-nagyobb ciklonok örvénylenek, frontjaik mentén felhős, több helyen csapadékos az idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Szombaton nyugat felől beborul az ég, de késő délutánig, estig számottevő csapadék nem lesz; csak hószállingózás, szitálás lehet a ködös területeken, illetve északon gyenge havazás.

Éjszaka sokfelé valószínű csapadék, északon döntően hó, délen eleinte eső, havas eső, majd ott is inkább havas eső, hó lesz a jellemző. A halmazállapot-változás határán átmeneti ónos eső sem kizárt.

Vasárnap délelőtt egyre kevesebb helyen lehet gyenge havazás, délen havas eső, majd délután észak felől már csökken a felhőzet, kisüt a nap, és csapadék sem lesz.

Zala megyei táj 2018. február 15-én
Forrás: Varga György/MTI

Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak az Alpokalján lehet egy-egy élénk széllökés, vasárnap azonban már sokfelé megélénkül az északira, északkeletire forduló szél, sőt a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig vasárnap többnyire 3 és 6 fok között várható.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását hullámzó frontzóna alakítja, csapadékra főként az éjszaka folyamán lehet számítani.

Európa:

Európában kisebb-nagyobb ciklonok örvénylenek a kontinens felett. Skóciától északra, a Vizcayai-öböl, valamint a Balti-tenger felett találhatóak ezek az alacsony nyomású rendszerek, frontjaik mentén Nyugat- és Észak-Európa nagyobb részén felhős, több helyen csapadékos az idő.

A spanyolországi Galiciában például 30 mm körüli csapadék esett az elmúlt 24 órában.

Anticiklon mindössze Közép-Európa és a Kelet-európai-síkság felett található.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Spanyolország és Franciaország déli részén is 20 fok környékén alakul, de a Brit-szigeteken is viszonylag enyhe, 10 fok körüli a maximum.

Másutt az átlagosnak jobban megfelelnek a csúcshőmérsékleti értékek, Oroszországban például napközben is csak -5, -12 fok jellemző.

 

időjárás előrejelzés Nyugat-Európa anticiklon Kárpát-medence ciklon
Kapcsolódó cikkek