Közélet

Adományokból restaurálják Michelangelo síremlékét

Nemzetközi adományozók jóvoltából restaurálták Michelangelo reneszánsz mester firenzei síremlékét. A Michelangelo nevében című projektet 12 országból több mint száz szponzor támogatta.

 

Michelangelo sírja / Forrás: AFP

Mivel a legutóbbi felújítást húsz éve végezték, időszerűvé vált a síremlék felújítása.

Ezúttal tavaly szeptemberben kezdődött az adománygyűjtő kampány a szükségessé vált felújításhoz. A pénzgyűjtő akció gyorsan elérte a kitűzött százezer eurós (31 millió forintos) célt.

Az adakozók 80 százaléka amerikai állampolgár volt. Az adományozók nevét egy könyvben őrzik a bazilika archívumában.

Az összegből a Santa Croce bazilikában található síremlék tisztítását és állapotfelmérését végezték el, illetve az 1966-os firenzei árvízben megrongálódott oltárképet is restaurálni tudják – ennek munkálatai őszre fejeződnek be.

A látogatókat nem tartják távol a restaurálás helyszínétől a munkálatok idején, a helyszínen dolgozó két szakember, Paola Rosa és Emanuela Peiretti ugyanis nem akart a turistáknak és érdeklődőknek csalódást okozni, ezért lehetővé teszik, hogy láthassák a munka különböző fázisait.

A Buonarroti oltárkép és síremlék Giorgio Vasari tervei nyomán készült. A síremléket Lionardo Buonarroti, Michelangelo örököse rendelte meg, aki megszervezte nagybátyja testének átcsempészését a római Santi Apostoli templomból a firenzei Santa Croce bazilikába. A carrarai márványból készült síremléket a festészet, a szobrászat és az építészet allegorikus női alakjai veszik körül.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek