Közélet

Davis elégedett, de vannak még megoldatlan ügyek

Az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásán dolgozni kell a Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter szerint.

David Davis, Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint „döntő fontosságú” előrelépés, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, decemberben elfogadott közös állásfoglalás jelentős részét sikerült jogi szövegként átemelni a majdani kilépési megállapodás tervezetébe.

David Davis, a Brexit-tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője
Forrás: Daniel Leal-Olivas/AFP

A brit politikus nyilatkozatát az általa vezetett minisztérium (DExEU) ismertette hétfőn Londonban, miután a miniszter és Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben bejelentette, hogy több sarkalatos kérdésről, mindenekelőtt a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről sikerült megállapodásra jutni.

Davis közölte, az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásáról egyelőre nincs megállapodás. A Brexit-miniszter szerint azonban London olyan szoros partneri viszonyt szeretne fenntartani az EU-val, amely nem tesz szükségessé „különleges intézkedéseket”.

Brexit határ Észak-Írország David Davis Írország
Kapcsolódó cikkek