Közélet

Egyelőre folytatódik a márciusi tél

A Kárpát-medence időjárását egy mediterrán ciklon és egy északi anticiklon együttesen alakítja. A ciklon hátoldalán északkelet, észak felől erős, viharos széllel fagyos levegő árasztja el térségünket – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Skandinávia felett anticiklon található, amely többnyire száraz időt okoz arrafelé, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés, napközben is többnyire fagyos marad az idő.

A magasnyomású képződmény peremén északkelet felől hideg levegő áramlik Közép-Európa felé, emiatt például Németországban és Lengyelországban több helyen hó a csapadék halmazállapota, délebbre még jellemzően az eső esik.

A felhős, csapadékos időt a mediterrán térségben örvénylő ciklon okozza. Viszonylag enyhe idő van kontinensünk délkeleti részén, ott több helyen 15, néhol 20 fok környékén alakul a csúcshőmérséklet.

Hazánkban túlnyomóan borult lesz az ég, de vasárnap már többfelé vékonyodik, néhol időszakosan fel is szakadozhat a felhőzet. Országszerte számíthatunk tartós, kiadós csapadékra, amelynek intenzitása az éjszaka második felétől csökken.

Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között 2018. február 24-én. Hasonló körülményekre számíthatunk a következő napokban is.
Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Vasárnap napközben egyre több helyen meg is szűnik a csapadék. Szombaton a kezdeti esőt egyre több helyütt váltja fel havazás, de a délkeleti országrészben átmenetileg ónos eső, fagyott eső is lehet.

Sokfelé alakul ki hótakaró, legkisebb eséllyel délkeleten. Az északkeleti, északi szelet nagy területen erős, az Alföldön és a Zemplénben viharos lökések kísérik, emiatt több helyen hófúvásokra is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +2 és -5 fok között valószínű.

 

anticiklon időjárás Kárpát-medence ciklon fagyos levegő hófúvás
Kapcsolódó cikkek