Közélet

Kevés az esély egy stabil koalícióra

Többé-kevésbé az utolsó közvélemény-kutatásoknak meg­fe­lelően alakult a va­sár­napi olasz választás: a jobbközép koalíció a legnagyobb támogatottságot élvező politikai erő, ám néhány mandátum még hiányzik a kormányalakításhoz.

A páneurópai STOXX 600 index féléves mélypontra zuhant hétfőn tőzsdenyitáskor, az irányadó olasz index, a FTSE MIB pedig 1 százalékot esett, mi­után a vasárnapi olaszországi parlamenti választás az euroszkeptikus pártok előretörésével végződött, ám az abszolút többséget egyetlen koalíciónak sem sikerült megszereznie. Az olasz bankok részvényárfolyama is sokat süllyedt: a Banco BPM 6,2 százalékot, az UniCredit pedig 2,6 százalékot esett. Az olasz és a német tízéves állampapírok hozama közötti különbség 12 ponttal 143 pontra ugrott, míg az euró az 1,2269 dolláros szintre gyengült, majd újra erősödni kezdett.

Az Öt Csillag Mozgalom nyert, de kormányt mégsem alakíthat
Forrás: AFP/Michele Spatari/NurPhoto

A választás első eredményei azt mutatják, hogy a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció a voksok 37 százalékát szerezte meg, ugyanakkor a volt miniszterelnök pártja, a Hajrá Olaszország az előzetes várakozásokkal ellentétben alulmaradt legfőbb szövetségesével, az Északi Ligával szemben. Az euroszkeptikus párt, élén Matteo Salvinival, a szavazatok mintegy 17,5 százalékát szerezte meg, a Hajrá Olaszország pedig megközelítőleg 14 százalékot. Salvini hangsúlyozta: nem kötnek „bizarr” egyezségeket más pártokkal. „A jobbközép koalíció győzött, ez az egység alakíthat kormányt” – idézi a pártvezért a Bloomberg.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb, hiszen „hiányzik pár mandátum ahhoz, hogy a jobbközép koalíció önállóan kormányt alakíthasson” – nyilatkozta a Világgazdaság kérdésére Tanács-Mandák Fanni, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője. A hiányzó mandátumok megszerzésére Berlusconi korábban azt vetette fel, hogy maguk mellé állíthatnák az Öt Csillag Mozgalomból kivált, függetlenként mandátumot szerző képviselőket és szenátorokat. Kisebbségi kormányt is alakíthatnának, ez azonban

Olaszország jelenlegi gazdasági és biztonságpolitikai helyzetében nem lenne célravezető – vélekedik a szakértő. – Másrészről ehhez a köztársasági elnök hozzájárulása is szükséges lenne, és Sergio Mattarella korábbi nyilatkozatai arra utalnak, hogy nem támogatja ezt a forgatókönyvet.

 

A nagy kérdés most az, hogy a Hajrá Olaszország és az Északi Liga mennyire tudja házon belül megoldani az elmúlt időszakban kiéleződött konfliktusukat, amelyet tovább ronthat az erőviszonyok felborulása. A befektetők nagy része attól tart, hogy Salvini és pártja kiválhat a koalícióból, s a legnépszerűbb önálló politikai erővel, a szintén euroszkeptikus, 32 százalékos támogatottságú Öt Csillag Mozgalommal állhat össze. Ez a lépés „komoly piaci mozgásokat eredményezne, ám most valószínűtlennek tűnik” – jelentette ki Alessandro Tentori, az AXA befektetési igazgatója.

A legnagyobb bukást a most kormányzó Demokrata Párt szenvedte el, a voksok alig 19 százalékát tudták begyűjteni, míg az általuk vezetett balközép koalíció mintegy 23 százalékos támogatottságot szerzett. A Matteo Renzi vezette politikai erő hajnalban már beismerte vereségét, és jelezte: ellenzékben folytatja a politizálást. Kudarcuk valószínűleg az általuk bevezetett gazdasági reformok végét is jelenti – vélekedik Tanács-Mandák Fanni. Az azonban, hogy az új kabinet miként veszi fel a harcot a bankrendszer nem teljesítő hiteleivel, a magas munkanélküliséggel, a lassú ütemű gazdasági növekedéssel, továbbá a magas államadóssággal, nagymértékben függ a kormány összetételétől. „Most mindenesetre elhúzódó koalíciós tárgyalások következhetnek” – mondta a szakértő.

választás Olaszország Silvio Berlusconi Öt Csillag Mozgalom
Kapcsolódó cikkek