Közélet

A liverpooli Salah majdnem megduplázta értékét

A futballstatisztikával foglalkozó svájci intézet, a CIES közzétette az öt európai top-bajnokság játékosainak értéknövekedését. A listán csak olyan játékosok szerepelnek, akik szezon közben nem váltottak csapatot, illetve nem módosítottak eredeti szerződésükön. Érdekesség, hogy a lista első három helyén Premiere League játékos végzett.

A svájci CIES az értékeket a játékosok bajnokságban mutatott teljesítményük és válogatottbeli szereplésük alapján kalkulálják, ezen felül még számítási mutatónak számít a bajnokságuk relatív erőssége, életkoruk, pozíciójuk, góljaik.

A legmagasabb értéknövekedést hozó játékos a Liverpoolt erősítő egyiptomi Mohamed Salah, akit 2017-ben 88,1 millió euróért vásároltak. A CIES 74,7 milliós növekedést számolt, így jelenleg 162,8 millió euróra taksálják a játékost.

Az egyiptomi Mohamed Salah értéke nőtt a legjobban
Forrás: AFP

Második helyen a Manchester City kapusa, Ederson Moraes áll. Őt 24,3 millió euróért szerezték, de már 74,4 millióval drágább, ezzel most 98,7 millió eurón áll. Harmadik a szintén a Manchester City-ben futballozó Leroy Sané, akinek 88,2 milliós vételára most 63 millióval nőtt, így 151,2 millió euróra tornázta fel az árát.

A top 10 játékosok között található még Kylian Mbappé (PSG +54,7 milió), Gabriel Jesus (Manchester City +53,1 millió), Joe Gomez (Liverpool + 48,3 millió), Paulinho Bezerra (Barcelona +42,4 millió), Davinson Sánchez (Tottenham 42,2 millió), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio +40,7 millió), Florian Thauvin (Marseille +38,4 millió).

salah CIES futball
Kapcsolódó cikkek