Közélet

Történelmi az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó

Mun Dzse In dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte pénteken Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentett találkozóját.

„A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele” – idézte a dél-koreai elnököt szóvivője.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megbeszélést tart a washingtoni Fehér Házban 2018. március 8-án.
Forrás: MTI/EPA

Mun Dzse In dicsérte Trumpot és Kim Dzsong Unt „bátorságukért és bölcsességükért”. „Különösen Trump elnök kormányát – amely készségesen elfogadta Kim Dzsong Un elnök meghívását – fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép” – vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli „ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt”. „Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak” – tette hozzá Mun Dzse In.

A dél-koreai elnök kifejezte köszönetét a világ más vezetőinek is az ügyben tanúsított segítőkészségükért.

Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban jelentette be csütörtök este, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől.

Ugyanakkor – fogalmazott Csung – az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

Donald Trump Észak-Korea csúcstalálkozó
Kapcsolódó cikkek