Közélet

Tusk: a Brexit meg fogja zavarni az EU-brit kereskedelmet

Elkerülhetetlenül zavar fog keletkezni a kereskedelemben az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, amennyiben a szigetország valóban elhagyja a belső piacot és a vámuniót – jelentette ki szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó uniós tárgyalási irányelvek tervezetét ismertetve.

Az és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó uniós irányelvek tervezetében, amelyet még el kell fogadniuk a bennmaradó tagállamoknak, leszögezték, hogy a huszonhetek a lehető legszorosabb viszonyt szeretnék kialakítani a jövőben az Egyesült Királysággal.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke
Forrás: AFP

Ugyanakkor – mint írták – számításba kell venni a brit kormány álláspontját, amely „korlátozza a jövőbeli kapcsolatok mélységét.”

Tusk hangsúlyozta, hogy a brit kiválást követően is szoros együttműködésre van szükség a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc, a kül- és biztonságpolitika, illetve a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén. Emellett fontos, hogy elkerüljék a zavarokat a légi közlekedésben, ezért erről mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat – mondta.

Brexit Európai Unió tusk Nagy-Britannia Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek