Közélet

Újra plusz pénzhez jutnak a nyugdíjasok

Az Idősek Tanácsa javaslatára a kormány szerdán elfogadta, hogy a közelgő húsvéti ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok – többek között ezt jelentette be a csütörtöki kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Folytatódhat a nyugdíjasok támogatása

A kormány döntése értelmében újabb 10 ezer forintos Erzsébet-utalványhoz jutnak a magyar nyugdíjasok, ezúttal húsvéti ünnepek alkalmából – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, az állam összesen 30 milliárd forintot biztosít erre a célra. A miniszter elmondta, az utalványok kiosztása az ország jó gazdasági teljesítményének köszönhető. A tartósan 4 százalék felett növekedett – tette hozzá Lázár János.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban
Fotó: Balogh Zoltán

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Idősek Tanácsa a napokban azt javasolta a kormánynak, hogy a közelgő ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára – aki a tanács alelnöke is – ekkor közölte, azért indítványozzák az újabb utalványok kiosztását, mert szeretnék, ha minden magyar, így a nyugdíjasok is részesülhetnének a növekvő gazdasági eredményekből.

A tél befűtött a családoknak

Lázár János utalt arra, hogy az energiahivatal 40 milliárdos különkasszája teszi lehetővé az egyszeri, 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést, ami a gázszámlából illetve a távfűtési költségből írható le. A miniszter megjegyezte:

2010-ben a lakossági gáz ára 108 forint volt köbmétererenként, 2017-ben pedig 87 forint.

Az úgynevezett szociális tűzifa keretet, amire önkormányzatok pályázhatnak, 4-ről 5 milliárd forintra emelik.

A kormány megvédi a magyar termőföldet

Lázár szerint az Európai Bíróság döntése a külföldiek haszonélvezeti jogáról megnyitná az utat a külföldiek magyarországi földszerzése, a zsebszerződések előtt, ami nem megengedhető. Betartja a kormány a testület döntését, ám jogi eszközökkel, törvények útján megakadályozza, hogy külföldiek kezébe jusson magyar termőföld.

Szemben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő (b)
Fotó: Balogh Zoltán

Fejlődik az infrastruktúra

A kormány döntött a miskolci híd beruházásról, amivel fejlesztik a busz és vonat közlekedést is. Ez 10 milliárdba kerül. Határoztak arról is, hogy Jászberényt elkerülő út épül 13,4 milliárd forintból.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a hosszú távú markáns gazdasági növekedéshez szükség van a versenyképesség fejlesztésére, a kkv-k támogatására, a gazdasági bürokrácia csökkentésére is. Lázár János szerint a jármű-, a vegyi-, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is vannak még tartalékok a gazdasági növekedést tekintve.

Erzsébet-utalvány húsvét Lázár János
Kapcsolódó cikkek