Közélet

Uniós politikust jelölhet Berlusconi olasz kormányfőnek

Antonio Tajani, az Európai Parlament jelenlegi elnöke korábbi elutasító álláspontját megváltoztatva, elfogadta a miniszterelnöki jelölést Silvio Berlusconitól. Az újdonsült jelölt Twitter bejegyzésében döntését azzal indokolta, hogy Olaszországot kívánja szolgálni.

Antonio Tajani Twitter-fiókján jelentette be csütörtök este, hogy elfogadja a miniszterelnöki jelölést Silvio Berlusconitól, az olasz jobbközép pártkoalíció vezetőjétől. Néhány soros bejegyzésében azt írta, hogy rendelkezésre áll, hogy szolgálja Olaszországot.

Minden további döntés az olasz választókra és az olasz köztársasági elnökre vár

- hangsúlyozta.

Antonio Tajani, az elnöke
Forrás: Alexey Vitvitsky/Sputnik/AFP

Silvio Berlusconi már hónapokkal ezelőtt Antonio Tajanit nevezte meg a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Ő ezt kezdetben elutasította, hangoztatva, hogy megmarad jelenlegi funkciójában, az Európai Parlament elnöki tisztségében. Ennek ellenére a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) számos kampányeseményén részt vett, annál is inkább, mert az FI egyik alapítója és Berlusconi egyik legrégebbi politikai munkatársa.

A vasárnapi olasz parlamenti választások előtti utolsó felmérések az FI, az Északi Liga és az Olasz Testvérek alkotta jobbközép szövetség győzelmét jósolták erős kormánytöbbség nélkül.

Ha ebben a jobbközép szövetségben az FI kapja a legtöbb szavazatot, akkor Tajanit jelölik miniszterelnöknek. Nem kizárt, hogy ebben az esetben az uniópárti Tajanit és kormányát a balközép erők is támogatni fogják a parlamentben.

Antonio Tajani olasz választás olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi
Kapcsolódó cikkek