Közélet

A G7 tagjai elítélik Oroszországot

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminiszterei torontói találkozójukon egységesnek mutatkoztak abban, hogy elítéljék Oroszország viselkedését, amelyet veszélyesnek ítéltek meg a béke és biztonság számára – mondta az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú diplomatája hétfőn.

A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint „egyetértés uralkodott a G7-ek között Oroszország rosszindulatú viselkedésével szemben”. A diplomata a kétnapos G7-találkozó első napjának lezárultával beszélt újságírókkal.

Az amerikai illetékes hozzátette: a G7 tagjai, az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország bár készek a párbeszédre Oroszországgal,

felelősnek tartják rosszindulatú tevékenységeiért és az országok destabilizálása érdekében tett lépéseiért.

Diplomatakörökből egyébként is úgy tudni, hogy a G7-ek nem akarnak eltérni a kelet-ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben elfoglalt kemény állásponttól, amely várhatóan része lesz a hétfői zárónyilatkozatnak is. Pavlo Klimkin személyében ráadásul első alkalommal vett részt ukrán külügyminiszter G7-találkozón.

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter szerint a G7 tagjai megmutatták, hogy „egységesek Ukrajna és a szabályokon alapuló nemzetközi rend támogatásában”. Kiemelte:

az állami szuverenitást és a területi épséget mindenkinek tiszteletben kell tartania.

John Sullivan ügyvezető amerikai külügyminiszter pedig az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát „az orosz agresszió tükrében” szuverenitása és területi épségének megőrzése ügyében.ú

A G7 csoport külügyminiszterei torontói találkozójukon
Forrás: AFP

Heiko Maas német külügyminiszter vasárnap Oroszországot építő jellegű együttműködésre szólította fel a szíriai válság rendezése érdekében. Azt mondta, Berlin a párbeszédet keresi Moszkvával, mert nélküle a konfliktus nem megoldható.

Senki sem akarja a helyzet elmérgesedését Szíriában vagy a teljes közel-keleti térségben, ehhez viszont beszélnünk kell egymással

- közölte.

A G7 csoport külügyminiszteri találkozójának főbb napirendi pontjai között szerepel még az Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött többhatalmi atomalku, valamint az észak-koreai válság.

Chrystia Freeland és Federica Mogherini, az kül- és biztonságpolitikai főképviselője a torontói tanácskozáson bejelentette, hogy az EU és Kanada szeptemberben találkozót rendez a világ külügyminiszternőinek.

Kanada és az EU is tisztában van azzal, hogy az egyenjogúság javítása lényeges nemcsak a gazdasági siker, de világszerte a béke és biztonság megteremtése érdekében is

- indokolták bejelentésüket.

A kanadai külügyminiszternő a férfi-női egyenjogúságot a kétnapos találkozó egyik kiemelt témájává tette. A szeptemberi rendezvényre Ecuador, Ghána, Guatemala, Jamaica, Kolumbia, Horvátország és Panama külügyi vezetőit hívták meg – közölték -, de az nem derült ki, hogy világszerte hány külügyminiszternő van.

külügyminiszterek Oroszország állami szuverenitás toronto G7
Kapcsolódó cikkek