Közélet

Harry Harris nagykövet lett

Harry Harris tengernagy, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnokságának parancsnoka lesz az új amerikai nagykövet Dél-Koreában Ausztrália helyett – jelentette be szerdán az ausztrál külügyminiszter.

Julie Bishop tárcavezető szerint a döntésről John Sullivan ügyvivő amerikai külügyminiszter tájékoztatta kedden.

Szívesen üdvözöltük volna Harris admirálist Ausztráliában nagykövetként, de megértjük, hogy az Egyesült Államok jelentős kihívásokkal néz szembe a Koreai-félszigeten

- mondta Bishop újságíróknak Sydneyben. „Természetesen nagyon erős és mély kapcsolat fűz minket az Egyesült Államokhoz, s biztos vagyok abban, hogy kellő időben megfelelő nagykövetet jelölnek ki helyére” – hangsúlyozta a miniszter.

Harry Harris
Forrás: AFP

Bishop szerint ügyvivő amerikai kollégája világossá tette, hogy a következő amerikai külügyi tárcavezető elsőrangú feladata lesz erről gondoskodni.

Donald Trump amerikai elnök februárban jelölte Harrist ausztráliai nagykövetnek. Az amerikai diplomáciai képviselet vezetőjének tisztsége 2016 szeptembere óta betöltetlen Ausztráliában.

Az értesülést arról, hogy a Trump-adminisztráció Harry Harris tengernagyot fontolgatja kinevezni a szintén üresen álló dél-koreai nagyköveti tisztségre egy névtelenséget kérő fehér házi és egy kongresszusi tisztségviselő is megerősítette. A kongresszusi illetékes hozzátette: Washington a tervekről informálta Szöult és Canberrát is, bár egyelőre még semmi sem hivatalos.

Az AP amerikai hírügynökség a feltételezett cserével összefüggésben megjegyzi, hogy erre röviddel Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető májusban vagy júniusban tervezett találkozója előtt kerülne sor.

Donald Trump Harry Harris nagykövet
Kapcsolódó cikkek