Közélet

Húsz évet kapott Salah Abdeslam

A brüsszeli bíróság gyilkossági kísérletben bűnösnek találta és 20 év börtönre ítélte Salah Abdeslamot.

Terrorista gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek találta és 20 év börtönre ítélte Salah Abdeslamot és társát, Soufien Ayarit hétfőn az illetékes brüsszeli bíróság.

Abdeslam a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás egyetlen még élő közvetlen résztvevője. Ő bérelt autókat, lakásokat és hotelszobákat az akcióban résztvevők számára,ezt 2016. márciusi letartóztatása után maga is beismerte.

A vádlott ügyvédje eljárási hibákra hivatkozva védence felmentését kérte a büntetőperben, de beadványát a törvényszék elutasította.

A terrortámadás egyik helyszíne a Bataclan klub
Forrás: AFP

Elfogása után azt vallotta, hogy ő szállított három öngyilkos merénylőt a Stade de France stadionhoz, és ő lett volna ott a negyedik öngyilkos merénylő, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

2016. március 18-án fogta el a belga antiterrorista kommandó Brüsszel Molenbeek negyedében, nem messze szülei házától. A francia kormány kérte a kiadatását, amely ellen Abdeslam sem emelt kifogást.

2016. április 27-én szerdán 9 óra 5 perckor, teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett, a belga hatóságok átadták Franciaországnak. Azóta Európa legnagyobb börtönében, biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában tartják fogva Fleury-Mérogis-ban.

Salah Abdeslam terrortámadás Párizs Bataclan
Kapcsolódó cikkek