Közélet

Nagy a felzúdulás a briteknél útlevél-ügyben

Sajtókampány, politikai nyomásgyakorlás és jogorvoslati kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a brit kormány ne Franciaországban, hanem Nagy-Britanniában gyártassa a Brexit után újból meghonosítandó hagyományos kék brit útlevelet.

A brit belügyminisztérium komoly felzúdulást keltett azzal a minapi bejelentéssel, hogy a régi-új kék útleveleket a közbeszerzési eljárásban nyertes Gemalto nevű francia-holland vállalat fogja gyártani Franciaországban. A tárca karácsony előtt jelentette be, hogy várhatóan 2019 októberétől ismét a régi formátumú kék brit útlevél kerül forgalomba a jelenlegi bordó helyett.

Nagy-Britanniában szimbolikus jelentősége van az útlevélnek. A képen Emily Macintosh Brexit-ellenes aktivista a most megszüntetendő bordó útlevéllel demonstrál az EU tagság mellett.
Forrás: AFP/ John Thys

A Daily Mail című konzervatív napilap kampányt indított a döntés megváltoztatására, és az online petíciót keddig 272 ezren írták alá.

A brit útlevelek jelenlegi gyártója, az 1821-ben alapított, angliai székhelyű De La Rue – amely bankjegyek, útlevelek és egyéb biztonsági nyomtatványok előállítására szakosodott – is bejelentette kedden, hogy bíróságon támadja meg a belügyminisztérium döntését. A cég véleménye szerint ugyanis a Gemalto a költségeket sem fedező árajánlattal nyerte el a 11 évre szóló, 490 millió fontos (173 milliárd forintos) megbízást.

A De La Rue keddi közleményében elismerte, hogy nem az övé volt a legolcsóbb ajánlat, véleménye szerint viszont

a piac ismeretéből adódóan a legmagasabb minőségű és technikailag a legszigorúbb biztonsági szabványoknak megfelelő pályázatot nyújtotta be.

A belügyminisztérium érvelése szerint a francia-holland cégnek adott megbízás 120 millió font megtakarítást jelent a szerződés 11 évi futamideje alatt.

Az új kék útlevél hazai gyártása mellett szót emelt több politikus is, köztük Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje.

 

Brexit közbeszerzés brit útlevél EU Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek