Közélet

Tömegbe hajtott egy kisteherautó Németországban

Belehajtott a tömegbe egy kisteherautó szombaton a németországi Münster belvárosában, a helyi rendőrség szerint legkevesebb hárman – a kisteherautó vezetőjével együtt négyen – meghaltak és többen megsebesültek.

Egy pszichés gondokkal küszködő német férfi a Münsterben szombaton történt tömeges gázolás elkövetője, és az üggyel kapcsolatban nincsenek terrorizmusra utaló jelek – jelentette a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja.

A beszámoló szerint egy 1969-ben született német férfi, Jens R. vezette a kisteherautót, amely a teraszon ülő emberek közé hajtott Münster történelmi belvárosában, vezetője a gázolás után végzett magával – mondta egy rendőrségi szóvivő a Rheinische Post című tartományi lapnak.

Forrás: AFP

Jens R. 2014-ben és 2016-ban is pszichés gondokkal tűnt fel – tették hozzá. A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy a rendőrség este megkezdte lakásának átkutatását, a lap szerint robbanóanyagot keresnek és a művelethez különleges egységeket is mozgósítottak. Az SZ, az NDR és a WDR tényfeltáró munkacsoportja és a Bild információit a rendőrség estig nem erősítette meg és nem cáfolta.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi város központját lezárták, a helyszínen mentők, rendőrök és tűzoltók dolgoznak – közölte a rendőrség. Az eset a helyiek és a turisták körében is népszerű Kiepenkerl nevű vendéglő előtti téren történt.

A kisteherautó teraszon ülő emberek közé hajtott Münster történelmi belvárosában, vezetője a gázolás után végzett magával

– mondta egy rendőrségi szóvivő a Rheinische Post című tartományi lapnak.

A helyszínelés során, kora este a kisteherautóban gyanús tárgyat találtak, ezért kiürítették a környéket és vizsgálják, hogy veszélyes-e a tárgy – tette hozzá a szóvivő.

A beszámolók szerint hárman halhattak meg, a rendőrség este frissített adatai szerint húsz ember megsebesült, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak.

Forrás: MTI

A münsteri egyetemi klinikán bevezették a vészhelyzetre kidolgozott intézkedéseket, így egy külön osztályt biztosítottak a sebesülteknek és felszólították véradásra a város lakosságát..

A tömeges gázolás miatt a tartomány úthálózatának több pontján rendkívüli rendőri ellenőrzést kezdtek gépkarabéllyal felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőrök részvételével – írta hírportálján a Rheinische Post című tartományi lap.

Forrás: AFP

A német szövetségi kormány ügyeletes szóvivője útján kinyilvánította részvétét az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Így tett Münster polgármestere, Markus Lewe is, aki egyben köszönetet mondott a mentésben és az ügy feltárásában résztvevő szakembereknek. Újságíróknak elmondta, hogy egyelőre nem ismert az eset háttere.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy a münsteri és az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség teljes erővel dolgozik az ügy feltárásán, és a szövetségi biztonsági szervek szorosan egyeztetnek a tartományi hatóságokkal.

A Bild szerint készültségbe helyezték a szövetségi rendőrség különleges egységeit, köztük a terrorelhárító alakulatokat.

 

münster teherautó
Kapcsolódó cikkek