A vörösbor még a prosztatarák ellen is védelmet nyújt
Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint – állapították meg a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai.
MTI
2018.05.09, 20:32
Megosztom a cikket
A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe.
A genetikai tényezők mellett a környezettől függő, epigenetikus kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához,
ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús megnövekedett mértékű fogyasztása – közölte a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni).
Fotó: AFP / Georges Gobet
A 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmány retrospektív vizsgálatakor a szakértők megállapították, hogy a vörösbor visszafogott fogyasztásának enyhe védő hatása van. Shahrokh Shariat, a MedUni urológiai klinikájának vezetője szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.
A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt
- mondta Shariat.
A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek preventív jelleggel használhatók-e terápiaként például magas rizikójú csoportoknál.
„Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták, hogy a polifenolok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szereppel bírhatnak” – fejtette ki az urológus.
A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.
Ne maradjon le a Világgazdaság híreiről, olvassa őket mindennap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.