Közélet

Emmanuel Macron katonai megállapodást kötött Ausztráliával

A francia-ausztrál partnerségi viszony elmélyítését szolgáló megállapodásokat írt alá Sydneyben Emmanuel Macron francia elnök Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel. 

A francia elnök és az ausztrál kormányfő közös sajtótájékoztatóján Macron elmondta, közös céljuk a mélyebb partneri viszony kiépítése a két ország között az Indiai- és a Csendes-óceán térségében. Turnbull hozzátette, hogy a két ország vállvetve harcol a terrorizmus, illetve azok ellen, akik alá akarják ásni a demokráciát.

A két vezető több kétoldalú megállapodást is kötött, elmélyítendő a francia-ausztrál partnerséget.

Az egyik megállapodás arról szól, hogy a két ország hadserege kölcsönös logisztikai támogatást nyújt egymásnak, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a kiberbiztonsági együttműködésről.

Macron támogatásáról biztosította Ausztrália szándékát, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval. A két fél között heteken belül megkezdődhetnek erről tárgyalások.

Emmanuel Macron francia elnök (k) és Malcolm Turnbull (b) ausztrál kormányfő tárgyalásain fontos téma volt a két ország között katonai együttműködés
Forrás: AFP/POOL/Brendan Esposito

Macron szót ejtett az iráni atomalkuról is, megismételte álláspontját, miszerint szükség van a Teheránnal kötött megállapodás kiterjesztésére, a jelenlegi egyezmény tiszteletben tartása mellett.

A francia elnök ausztráliai látogatásának egyik, nem politikai vonatkozású mozzanata is felkeltette a hírügynökségek és a közösségi média érdeklődését is. Macron ugyanis a diplomáciában szokatlanul negédes kifejezést használt, amikor megköszönte a vendéglátást Turnbullnak és feleségének.

Angolul szólt hozzájuk, és miniszterelnök nejét a „delicious” kifejezéssel illette, amelyet elsősorban ízlésbeli, gasztronómiai dolgokra szoktak használni az angolban.

szabadkereskedelem Ausztrália Emmanuel Macron logisztikai támogatás Malcolm Turnbull Franciaország kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek