Közélet

Folytatódik a Quaestor-botrány: 2,2 milliárdot sikkasztottak el a vád szerint

Nyolc személlyel szemben nyújt be újabb vádiratot a Fővárosi Főügyészség. A bűnszervezet működése során az úgynevezett Quaestor Kurázsi Befektetési jegyek értékesítése révén több mint 2,2 milliárd forintot tulajdonítottak el.

A Quaestor ügyben 8 személlyel szemben nyújt be csütörtökön újabb vádiratot a Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A bűnszervezet működése során 2009. és 2010. években

T. Csaba és társai a vád szerint több mint 2,2 milliárd forintot tulajdonítottak el.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ehhez alkalmazott módszer lényege az volt, hogy a számlavezetéshez használt úgynevezett Bróker rendszerben létrehoztak egy „Technikai T2”-nek nevezett fiktív ügyfelet, és egy ahhoz tartozó fiktív értékpapírszámlát. Ezután ezen az értékpapírszámlán jóváírták a valóságban nem létező Quaestor Kurázsi Befektetési jegyeket, majd átvezették egy másik ügyfélszámlára, ezt követően pedig értékesítették a Quaestor Befektetési Alapkezelőnek.

Az értékesítési ügylet során a Quaestor Értékpapír Zrt. bizományosként járt el, így a Quaestor Befektetési Alapkezelő felé történő elszámoláskor a fiktív ügyletek révén leplezték a valódi forgalmat, ami lehetővé tette a fenti összegű bevétel eltulajdonítását.

A vád szerint a vádlottak ezzel biztosították a Quaestor cégcsoport további működését azokban az időszakokban, amikor egyéb értékpapírok jogtalan eltulajdonítására nem volt lehetőség, és a kötvényértékesítésből származó bevétel is csökkent. A Fővárosi Főügyészség a személyi és tárgyi összefüggésre tekintettel a vádiratban indítványt tesz arra, hogy a Fővárosi Törvényszék az újabb bűnügyet a már folyamatban lévő bűnügyhöz (alapügyhöz) egyesítse.

csalás Fővárosi Főügyészség Quaestor
Kapcsolódó cikkek