Közélet

Újabb választásra készülődhet Itália

A kormányalakítási tárgyalások összeomlása után az olasz államfő szakértői kormány felállítását vagy újabb választás kiírását javasolta. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő azonban hangsúlyozta: az utóbbi lehetőség komoly gazdasági kockázatokat tartogat.

Az olasz tízéves állampapírok hozama hathetes csúcsra ugrott azután, hogy Sergio Mattarella államfő bejelentette, a kormányalakítási egyeztetések kudarcba fulladtak, és ha nem szavaznak bizalmat egy szakértői kormánynak, újabb választás írnak ki. A tízéves német és olasz államkötvények hozamkülönbsége három hete a legmagasabb szintre, 133 bázispontra nőtt.

A milánói FTSE MIB index pedig több mint 2 százalékot esett tegnap napközben.

A nagy pártok kihátráltak Mattarella terve mögül
Forrás: AFP/ Andreas Solaro

A piacok túl optimisták voltak a márciusi referendum utáni kormányalakítási kísérletekkel kapcsolatban, új választásra ennyire korán senki sem számított

– idézi a Banca Ifigest intézményi ügyfelekkel foglalkozó részlegét vezető Carlo Franchinit a Reuters hírügynökség.

Nem várhatunk tovább. Döntsenek a pártok szabad akaratuk szerint, hogy megbíznak-e egy szakértői kormányt

– mondta Mattarella. Az elemzők erre a forgatókönyvre kevés esélyt látnak, tekintve, hogy mind az Öt Csillag Mozgalom élén álló Luigi Di Maio, mind az Északi Liga pártvezetője, Matteo Salvini leszögezte: nem támogatják szakértői kormány alakítását. A Világgazdaságnak nyilatkozó Tanács-Mandák Fanni, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Demokrata Párt mellett még a frakcióvezetők véleményével ellentétesen voksoló párttagok is bizalmat szavazhatnak a „semleges” kormánynak.

Di Maio és Salvini is Mattarella másik javaslatát, az új választás kiírását preferálná. „Az egyik legnagyobb probléma az előrehozott választással, hogy mivel még nem volt példa a voksolás ilyen gyors megismétlésére, a részvételi arány is kérdéses lehet. Másrészt ugyanazon választási törvény alapján tartanák meg, mint a márciusit, és előreláthatólag hasonló végeredmény születne, ugyanaz a parttalan vita reprodukálódna” – fogalmazott Tanács-Mandák Fanni.

Di Maio a júliusi voksolást támogatná, Mattarella ellenben a nyaralások miatt inkább ősszel hívná újra szavazóurnákhoz az olaszokat. Ez a késői időpont viszont a 2019-es költségvetés miatt lehet problémás.

Ha szakértői kormányt állítanának fel, az 2018 végéig kidolgozná a jövő évi büdzsé tervezetét, ám az őszi megismételt választás esetén kérdéses, hogy erre mikor kerülhetne sor.

Ha az olasz parlament nem tudja határidőre megszavazni a jövő évi büdzsét, annak súlyos következményei lehetnek. „Több szempontból is instabil helyzetet okozna, a külföldi tőkebefektetések csökkenésével járna. Ráadásul egy olyan államban, ahol a gazdaság csak a közelmúltban kezdett újra bővülni, nagy a veszélye annak, hogy az elhúzódó bizonytalanság visszafogja a növekedést, sőt akár negatívba is átfordíthatja” – mondta az Itália-szakértő.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

kormányalakítás Olaszország választások
Kapcsolódó cikkek