Közélet

Az ENSZ készen áll Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére

ENSZ készen áll az ellenőrzésre, ha az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője megállapodik a félsziget atomfegyvermentessé tételéről

António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, bízik Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójának a sikerességében

A világszervezet illetékes rendszerei készen állnak az atomfegyver-mentesítésére, beleértve az ellenőrzést, ha a felek ezt kérik – mondta egy sajtótájékoztatón.

A világ szoros figyelemmel követi, hogy mi fog történni a következő órákban Szingapúrban

– mondta Guterres. Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy Trump és Kim döntése a találkozóról bátor volt, és remélhetőleg sikerül megtörniük az események veszélyes körét, amelyek oly sok nyugtalanságot okoztak tavaly a világban.

Fotó: AFP

A cél az ellenőrizhető leszerelés. Ez az út megköveteli az együttműködést és az engedményeket, miközben elkerülhetetlenül lesznek ellentétek, és a tárgyalások kemények lesznek – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára.

Trump és Kim a koreai válság rendezéséről, a két Korea közötti békeegyezmény aláírásáról, illetve Észak-Korea atommentesítéséről tárgyal majd Szingapúrban.

Észak-Korea ENSZ atomfegyver
Kapcsolódó cikkek