Közélet

Az európaiakat összekovácsolja a tengerentúli fenyegetés

A piacok egyáltalán nem estek pánikba az Egyesült Államok és legfőbb szövetségesei közötti feszültség élesedésétől.

A befektetőket a jelek szerint nem izgatja különösebben, hogy kudarcba fulladt a legfejlettebb gazdaságok hét végi csúcstalálkozója, és Donald Trump amerikai elnök hétfőn Szingapúrból is folytatta szövetségeseinek sértegetését a Twitteren. Az euró erősödött, az ázsiai és az európai tőzsdék is emelkedtek tegnap. „

Az üzleti bizalom és ebből következően a tőkebefektetések akkor vannak veszélyben, ha a feszültség a nyár folyamán is fennmarad

– mondta a Reutersnek Tai Hui, a JPMorgan ázsiai–csendes-óceáni térségért felelős vezető stratégája. Szerinte árnyékot vet a globális növekedésre annak a veszélye, hogy Trump tovább halad majd a protekcionista kereskedelempolitika irányába.

A feszültség pedig a jelek szerint egyelőre marad, legalábbis ha Trumpon múlik. A Szingapúrban tárgyaló amerikai elnök hétfőn újabb bejegyzésekben támadta Justin Trudeau kanadai kormányfőt és az Európai Uniót. Csak akkor lehet igazságos a két partner közötti ha kölcsönösen előnyös – írta, majd később hozzátette:

Többé nem engedhetjük meg sem a barátainknak, sem az ellenségeinknek, hogy kihasználjanak bennünket. Az amerikai dolgozókat kell az első helyre tennünk!

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szingapúri sajtótájékoztatóján próbálta elbagatellizálni a szövetségesek közötti ellentéteket, mondván, hogy „mindig vannak idegesítő dolgok egy kapcsolatban”, egy név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékes azonban elismerte, hogy a konfrontáció „időzítése egyáltalán nem volt jó”.

Merkel kijózanítónak és elkedvetlenítőnek nevezte az amerikai elnök lépését
Fotó: AFP

Az EU tagállamai közül Németország az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere. A kétoldalú forgalomban tavaly 112 milliárd eurós (132 milliárd dolláros) volt Berlin többlete, és több mint egymillió németországi munkahely forog veszélyben, ha valóban kirobban a kereskedelmi háború Washingtonnal.

Peter Altmaier gazdasági miniszter a Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy még mindig lehetséges kölcsönösen előnyös megegyezésre jutni az Egyesült Államokkal, de rövid távon nem lát megoldást.

Szerinte az uniós tagállamokat közelebb hozta egymáshoz a hét végi G7-es csúcson történt „zűrzavar”, és fontos, hogy minden szinten egységet mutassanak, határozottan lépjenek fel a piacok szabadságának védelmében.

Az EU-nak ragaszkodnia kell a meggyőződéseihez, a tagállamok közötti szakadás csak Trump kezére játszana – mondta. „Készek vagyunk tárgyalni a kereskedelemben tapasztalható kiegyensúlyozatlanságokról. De úgy gondoljuk, hogy ennek barátok és partnerek között kell történnie, nem pedig kölcsönös konfrontáció révén – jelentette ki. – Az amerikai gazdaság sok területen az európai áruimporttól függ. Ahogyan emelkednek a tarifák, úgy nőnek az előállítási költségek az Egyesült Államokban” – figyelmeztetett.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

kereskedelmi háború G7 csúcs
Kapcsolódó cikkek