Közélet

Fellebbez a Telekom az NMHH-döntés ellen

A Magyar Telekom az SMS-üzenettel való telefonegyenlegfeltöltési gyakorlatával kapcsolatos NMHH-határozat ellen fellebbezést nyújtott be – tudatta a cég lapunkkal.

A szolgáltató álláspontja szerint az SMS-ben havi számla terhére történő egyenlegfeltöltés nem elektronikus hírközlési szolgáltatás, így az NMHH nem rendelkezik hatáskörrel e feltöltési mód felügyeletére, és nem állapíthat meg arra vonatkozóan szankciót sem.

Fotó: AFP/Oliver Berg/dpa

Fontos tudni – írják –, hogy a többi egyenlegfeltöltési módhoz képest

az SMS útján történő feltöltések száma alacsony, és azon belül is elenyésző a csalásos esetek száma – nem éri el az összes tranzakciószám egy százalékát sem.

A Magyar Telekom megítélése szerint ez a telefonegyenleg-feltöltési mód az ügyfelek kényelmét szolgálja, és kellően biztonságos módja az univerzális egyenleg feltöltésének. Emellett az elmúlt időszakban a szolgáltató további intézkedéseket tett e feltöltési mód biztonságának fokozása érdekében.

Visszaélésre, csalásra alkalmas az a telefonegyenleg-feltöltési gyakorlat, amikor az előfizető egy számsort SMS-ben elküldve jelzi, hogy saját számlája terhére egy másik telefonszám egyenlegét kívánja növelni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezért megtiltja ennek a feltöltési módnak a jelenlegi formáját, így az előfizetők a szolgáltató által eddig is kínált más egyenlegfeltöltési lehetőségeket vehetik igénybe. A döntés, amely a Magyar Telekomra mint egyedüli alkalmazóra érvényes, még nem jogerős – írta keddi közleményében az NMHH.

Az ügyfelek biztonságát szolgálja a vállaalt álláspontja szerint, hogy a feltöltési folyamat során a szolgáltató kétlépcsős megerősítést kér az ügyféltől a feltöltési szándékát illetően. Az ügyfél a feltöltést kezdeményező számsor elküldése után egy megerősítő kérdést kap SMS-ben, így a tranzakciót csak a megadott kódszó beírásával tudja elindítani (lehetősége van nem válaszolni, amennyiben nem szeretne feltölteni), ezután pedig egy értesítést is kap az ügyfél arról, hogy egyenlegfeltöltést kezdeményezett.

A Magyar Telekom a mindenkor hatályos jogszabályi előírások és műszaki lehetőségek figyelembe vételével igyekszik minimalizálni a kockázatokat a különböző típusú visszaélésekkel kapcsolatban. Amennyiben egy ügyfél még úgy érzi, hogy csalás áldozata lett, feltétlenül tegyen rendőrségi feljelentést. A Magyar Telekom mindenben együttműködik a rendőrséggel a konkrét ügyekben – hangsúlyozzák közleményükben.

Fontos információ az ügyfeleknek, hogy az SMS-ben való feltöltési mód továbbra is működik, nem szűnt meg, ugyanis a fellebbezés halasztó hatályú a határozat végrehajtására nézve.

Magyar Telekom NMHH sms egyenlegfeltöltés
Kapcsolódó cikkek