Közélet

Macron elégedett a Trumppal folytatott megbeszélése után

Emmanuel Macron francia államfő üdvözölte pénteken az amerikai vámtarifákról szóló, Donald Trump amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélésen elért előrelépést a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) csúcstalálkozóján a kanadai La Malbaie-ben.

A francia elnök a kétoldalú megbeszélés után közölte: véleménye szerint számos félreértést tisztáztak Trumppal, és arra a következtetésre jutott, hogy

Washington hajlandó együttműködni, közösen előrelépni a vitás kereskedelmi kérdésben.

A G7 meglehetősen feszült légkörben kezdődött, mivel Washington vámtarifákat vetett ki a egyebek közt Kanadára és az EU-ra.

Az amerikai elnök elutazása előtt a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia államfővel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal a vámtarifák miatt.

Trump így válaszolt:

Kérem, mondják meg Trudeau miniszterelnöknek és Macron elnöknek, hogy ők azok, akik megrohamozzák az Egyesült Államokat hatalmas vámtarifákkal és teremtenek nem pénzügyi akadályokat.

Hozzátette: „Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada távol tartja (a piacaitól) a mi farmereinket és másokat is” – írta.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke
Fotó: AFP

Macron és Trump azonban a csúcstalálkozón barátságosabb hangnemet ütöttek meg, az amerikai államfő pedig azt mondta, hogy francia kollégájával különleges kapcsolatot ápol, de amikor a kereskedelemre terelődik a téma, kihívások keletkeznek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken visszautasította Trump vádját, hogy az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az Egyesült Államokkal szemben. Juncker a csúcstalálkozó kezdete előtt jelezte: tényekkel és számokkal győzné meg az amerikai elnököt nézete tévességéről. Az EB-elnök azonban felajánlotta, hogy közösen értékeljék ki az EU és az Egyesült Államok kereskedelmét, hogy megoldást találjanak a vámtarifák miatti vitára.

Donald, kész vagyok a lehető legkorábban Washingtonba menni, hogy közösen végezzük el az értékelést. Azt szeretném, hogy a kérdést barátságos módon oldjuk meg

idézte Junckert egy, a megbeszéléseken részt vevő tisztségviselő, akinek állítása szerint Trump válaszul bólintott egyet.

Donald Trump Emmanuel Macron vámtarifák G7
Kapcsolódó cikkek