Közélet

Trump hivatalosan kivetette a védővámot Kína ellen

Trump a vámok bejelentésekor azt mondta, hogy ezzel a kínai kormány „Made in China 2025” stratégiájának akar gátat szabni. Kína az amerikai vámdöntéssel megegyező válaszlépést tesz.

Donald Trump amerikai elnök 25 százalékos vámot vetetett ki, amely 50 milliárd dollárnyi kínai terméket érint. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy szellemi termékeket lopott el az Egyesült Államoktól, amelyeket a technológiai szegmensben értékesített – íja a BBC.

Trump a vámok bejelentésekor azt mondta, hogy ezzel a kínai kormány „Made in China 2025” stratégiájának akar gátat szabni, vagyis annak a tervnek, hogy csúcstechnológiai iparágakat ledominálja a kínai gazdaság. Ez az amerikai elnök szerint árt az Egyesült Államok és sok más ország gazdasági növekedésének.

Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A kínai külügy szóvivője pénteken közölte: „Állásunk még mindig ugyanaz” – utalva arra a kijelentésükre, hogy ha Washington kereskedelmi szankciókat szabna ki, akkor Kína és az USA közötti kereskedelmi tárgyalások érvénytelenné válnak.

Trump több alkalommal jelezte már, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, több száz milliárd dolláros amerikai deficit. Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Sokat árthat a kereskedelmi háború

Megint kiújulni látszanak a kereskedelempolitikai feszültségek az Egyesült Államok és Kína között. A felek közötti volumenét a tervezett vámtarifák jelentősen csökkenthetik, ami mindkét ország számára a lassulásával járna.

Kína hasonló válaszlépést tesz

Kína ugyanolyan értékben, ugyanakkora vámmal sújt amerikai importtermékeket, miként azt az Egyesült Államok teszi a Kínából behozott árucikkekkel – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken, néhány órával a washingtoni döntés kihirdetése után. Az MTI a kínai kereskedelmi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott közleményre hivatkozva azt írta, hogy

Kína az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesz, valamint érvényteleníti a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat.

Egyúttal felszólította a világ országait, hogy közösen lépjenek fel Washington „haladásellenes és idejétmúlt viselkedése” ellen.

„Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit” – mutatott rá a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Donald Trump Kína védővám
Kapcsolódó cikkek