Közélet

A volt katalán elnök nem igazán akarja feladni

Carles Puigdemont volt katalán elnök Brüsszelből folytatja a harcot Katalónia függetlenségért.

A politikus szombaton, miután megérkezett Németországból, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Ezen kijelentette: Európa-szerte tovább fog harcolni a katalán függetlenségért.

Utam nem ér véget, amíg minden politikai foglyot ki nem engednek, a száműzetésben lévők vissza nem térhetnek, és amíg a katalán emberek nem gyakorolhatják önrendelkezési jogukat erőszaktól való fenyegetettség nélkül. Elutazom kontinensünk legutolsó szegletébe is, hogy képviseljem a katalánok igaz ügyét

– mondta a volt katalán elnök.

Carles Puigdemont volt katalán elnök a hivatalban, illetve számûzetésben lévő katalán kormánytagok brüsszeli találkozója után tartott sajtóértekezleten
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult az autonóm tartományban.

A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. A volt elnököt ennek alapján vették őrizetbe négy hónapja Németországban, ahol a bíróság két héttel ezelőtt úgy döntött, lázadás miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de a hűtlen kezelés vádja miatt igen.

Azóta a spanyol hatóságok visszavonták a volt elnök ellen kiadott európai elfogató parancsot, és így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek