Közélet

A britek vannak a legtöbbet szabadságon

A britek, a spanyolok és a franciák pihennek a legtöbbet egy évben, de a magyar dolgozók sem panaszkodhatnak. Meglepően kevés szabadnappal rendelkeznek az amerikaiak, míg Mexikóban meglehetősen elkeserítő a helyzet.

Madrid igazán különleges hely augusztusban. A fojtogató hőség miatt szinte az egész város kiürül, számos étterem bezár – vagy rövidített nyitvatartással üzemel –, az autóutak jól járhatók, a helyiek ugyanis elmenekülnek a fővárosból. A hőség mellett ez annak köszönhető, hogy a spanyolok előkelő helyen szerepelnek a legtöbbet pihenő nemzetek listáján, ezért számukra nem jelent problémát, hogy hetekre is eltűnnek a munkahelyükről.

Spanyolországban ugyanis 22 nap alapszabadság jár, és 14 munkaszüneti napjuk van, így legkevesebb 36 nap szabadsággal számolhatnak egy évben.

Pontosan ugyanennyi jár a franciáknak is, ott viszont az állam rendkívül jótékony a 25 nap alapszabadsággal – nekik 11 piros betűs ünnepük van.

A spanyol fővárossal szemben Párizsra nem jellemző a nyári holtszezon, tekintve, hogy nincs olyan elviselhetetlen kánikula, így a szerelem városának turizmusa januártól decemberig padlógázzal dübörög. Tény viszont, hogy a nyári időszakban a francia Riviéra a turisták mellett a helyieknek is közkedvelt pihenőhelye, így a nagyvárosok extrém forgalma a tengerpartra helyeződik át.

Fotó: Shutterstock

A franciáknál is jobban járnak a britek, akik évi 28 fizetett szabadnapjuk mellé még kilenc ünnepek miatti pihenőnappal számolhatnak, s az így kapott 37 nappal listavezetők.

Angliában viszont a munkaadók előszeretettel verik át alkalmazottaikat a munkajogot illetően, emiatt grandiózus perek zajlanak. A Citizens Advice felmérése szerint a brit munkaadók szándékosan félrevezetik dolgozóikat, s a szervezet már tárgyalásban áll a kormánnyal, hogy kötelezzék a cégeket világos és egyértelmű kommunikációra, adminisztrációra a szabadságolást illetően. A felmérés szerint évi 185 ezer ember szorul jogi segítségre a ki nem adott szabadságok miatt.

Elkeserítő a helyzet Mexikóban, ahol a munkavállalók mindössze hat nap fizetett szabadságot kapnak, s a hét pihenőnappal együtt is csak 13 szabadnappal rendelkeznek egy évben. Ki gondolná, hogy a folyton a szabadság és az álmok földjeként aposztrofált Egyesült Államokban is kedvezőtlen a helyzet? Az amerikai dolgozók ugyanis évi tíz nap szabadságot kapnak, amihez tíz ünnepnap társul, így a húsz napjukkal nincsenek elit helyen a legtöbbet pihenő nemzetek listáján. A magyar munkavállalók nem panaszkodhatnak: a 13 piros betűs ünnep mellé 20 nap fizetett szabadság jár, így 33 szabadnapunkkal pontosan annyit pihenhetünk, mint a németek.

 

szabadság munkajog pihenőnap
Kapcsolódó cikkek