Közélet

A pápa tudott a washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről

A Vatikán volt amerikai nagykövetségének munkatársa a denveri székhelyű Catholic News Agency című sajtóorgánumnak megerősítette, hogy Ferenc pápa tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről. Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete vasárnap állt elő ezzel a váddal, de bizonyítékokkal nem szolgált.

Hétfőn a katolikus világ híreivel foglalkozó Catholic News Agency szerkesztősége kereste meg Jean-Francois Lantheaume-ot, a nunciatúra volt első beosztottját, aki Franciaországban teljesít papi szolgálatot.

Ő az információt megerősítette.

A 2016-ban nyugállományba vonult Carlo Maria Vigano érsek korábban – 2011-től öt éven keresztül – a pápai állam nagykövete volt az Egyesült Államokban és a sajtóhoz eljuttatott közleményében állította, hogy

a jelenlegi pápának is tudomása volt a visszaélésekről.

Vigano érsek 11 oldalas dokumentumban részletezte, hogy érsekek és püspökök – több mint egy évtizeden keresztül – egyaránt tudtak a múlt hónapban lemondott McCarrick által elkövetett bűncselekményekről, sőt, 2009-ben és 2010-ben az akkori egyházfő, XVI. Benedek pápa büntető intézkedéseket szabott ki Theodore McCarrickre. McCarricknek XVI. Benedek megtiltotta állomáshelye elhagyását, valamint a nyilvánosság előtt mondott beszédeket.

Ferenc pápa
Fotó: AFP

Carlo Maria Vigano szerint Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után, 2013-ban, visszavonta a washingtoni érsekre kirótt szankciókat.

Jóllehet, tudni lehetett, hogy McCarrick kompromittálódott, de a végsőkig védelmezte

– fogalmazott Vigano, aki lemondésra szólította fel a pápát. A katolikus egyházfő a hét végén közölte: a dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”, az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

A pápa is szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában

A pápa osztja az amiatt érzett „fájdalmat és szégyent”, hogy az egyházi hatóságok nem voltak képesek megfelelő büntetést kiróni az ír pedofil papok által elkövetett „visszataszító” bűntényekért.

 

Vatikán Ferenc pápa szexuális visszaélések
Kapcsolódó cikkek