Közélet

Ezúttal a pofonoktól lesz hangos a Duna Aréna

Ismét világbajnokságot rendeznek a Duna Arénában, most viszont nemhogy úszószemüvegre, de medencére sem lesz szükség, ringre és bokszkesztyűre annál inkább, hiszen az amatőr ifjúsági ökölvívó-vb-nek ad otthont augusztus 21. és 31. között a létesítmény.

A szervezők nyolcvan ország ötszáz bokszolójának részvételére számítanak. Miután a nemzetközi szövetség, az AIBA kibővítette a nevezést, Magyarország is kapott szabad kvótákat, úgyhogy egy-egy férfi- és női súlycsoport kivételével minden kategóriában képviselheti egy 17-18 esztendős hazai tehetség a piros-fehér-zöld színeket. Ez azt jelenti, hogy a magyar delegáció 18 tagú lesz (kilenc férfi és kilenc női versenyző alkotja).

A hazai környezet pluszerőt és motivációt ad minden szorítóba lépő magyar fiatalnak Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke szerint. Két érmet vár Erdei, az egyiket a fiúktól, a másikat a lányoktól, s ha ezek közül az egyik arany lenne, az kifejezetten boldoggá tenné.

A MÖSZ elnöke azt is előrebocsátotta, hogy a korosztály legjobbjai igazán a 2024-es párizsi olimpiára érhetnek majd be.

A férfiak szövetségi kapitánya, Balzsay Károly nem bocsátkozott jóslatokba, azt azonban leszögezte, hogy nagyon kemény felkészülésen van túl a keret. A női szakvezető, Kovács Mária viszont Erdeinél is optimistább volt, arra számít, hogy önmagában a női szakág is hozhat két-három dobogós helyezést.

A Csötönyi Sándort váltó Erdei Zsolt (jobbra) bízik a fiatal tehetségekben
Fotó: MTI/Veres Viktor

A legtöbben a fiúk papírsúlyú, azaz 49 kilogrammos mezőnyében várnak átütő magyar sikert, ez ugyanis Bernáth Attila kategóriája. A DVSC hajdúhadházi kiválósága nem a budapesti vb-n aratná az első nagy nemzetközi sikerét, a tavalyi antalyai Európa-bajnoki ezüstérem után idén áprilisban ugyanis megnyerte az olaszországi Roseto degli Abruzziban rendezett Eb-t, a döntőben ráadásul egy orosz riválist múlt felül. A fiúknál leginkább +91 kilóban, azaz szupernehézsúlyban Fehér Koppánynak jöhet még ki a lépés, a lányoknál pedig Lakotár Hanna (51 kg) menetelése sem lenne váratlan.

Az évente mintegy 700-800 millió forintból gazdálkodó MÖSZ 1445 versenyzőt tart nyilván, az utánpótlás erejére enged következtetni, hogy közülük csak 411-en 18 év felettiek. Magyarországon egyébként 163 ökölvívással foglalkozó egyesület van, ebből 33 fővárosi.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Duna Aréna Erdei Zsolt ökölvívás
Kapcsolódó cikkek