Közélet

Lecsapott a Lane hurrikán Hawaiira

Viharos széllel, esővel, áradással és sárlavinával érkezett meg Hawaiira a hármas erősségű Lane hurrikán helyi idő szerint csütörtökön. A Hawaiin tartózkodó magyar turisták a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint biztonságban vannak.

A nagy sziget keleti felén 24 óra leforgása alatt csaknem 510 milliméter csapadék hullott – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. A vihar óránkénti 80 kilométeres széllökésekkel érkezett meg.

Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy csak evakuálás esetén hagyják el otthonaikat.

Nagyon veszélyes a helyzet. Ne keljenek útra, ha nem muszáj

– írta a Twitteren David Ige hawaii kormányzó. Felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

Fotó: MTI/AP/Bruce Omori

Molokai és Maui szigetén több helyről ki kellett menekíteni az embereket, a közösségi médiában pedig áramkimaradásokról számoltak be.

Oahu és Kauai szigetén minden iskolát és kevésbé fontos kormányhivatalt bezártak. Több bolt is a szokottnál korábban lehúzta a rolót, repülőgép-járatokat töröltek, a parti őrség pedig lezárta az összes kikötőt a beérkező hajók előtt.

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik – figyelmeztettek a meteorológusok.

Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

Fotó: MTI/AP/Bruce Omori

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére. Ez azt jelenti, hogy a helyi hatóságok szükség esetén gyorsan folyósítható, jelentős összegű szövetségi anyagi segítségre számíthatnak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal.

Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták és jelenleg is biztonságban vannak. Az illetékes magyar főkonzulátusra nem érkezett segítségkérés – tette hozzá a tárca.

Hawaii hurrikán
Kapcsolódó cikkek