Közélet

Svédacélon át tart Európába a Vidi

Zlatan Ibrahimovic nevelőklubja, a Malmö ellen folytathatja nemzetközi menetelését ma este a Mol Vidi. Újabb siker esetén a skót Celtic vagy a görög AEK Athén lehet a következő ellenfél.

A Debrecen 2009-es Bajnokok Ligája-szereplése óta idén fordult elő először, hogy a magyar bajnok, jelesül a Mol Vidi legalább két kört sikerrel vegyen a selejtezősorozatban. Jó ómen a székesfehérváriaknak, hogy kilenc éve a harmadik akadályon is túljutott a DVSC, s ezzel főtáblás lett. Sorrendben a svéd Kalmart (2–0, 1–3), az észt Levadia Tallinnt (1–0, 1–0) és a bolgár Levszki Szofiját (2–1, 2–0) búcsúztatta akkor Herczeg András csapata, amelyben Rudolf Gergely, Varga József, Czvitkovics Péter és Adamo Coulibaly voltak a húzónevek.

A mai Vidi élén Marko Nikolic áll, a kulcsemberek közül pedig leginkább Huszti Szabolcs, Kovács István, Anel Hadzic és Marko Scepovic játékában van benne az egyéni pluszteljesítmény.

Rossz hír, hogy a fehérvári piros-kékeknek már nem három, hanem négy fordulón kell túljutniuk a BL-selejtezőben. Előremutató azonban, hogy az európai szövetség, az UEFA átszervezte a kvalifikációt, így a párharcok vesztesei amolyan vigaszágasként kapnak egy második esélyt az Európa-ligában.

Juhász Rolandékra (balra) négy európai kupameccs még biztosan vár
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Vidi játékoskerete a második legértékesebb a magyar élvonalban, a 13,9 millió eurós csapatértéket csak a Ferencváros múlja felül (16,3). Ehhez képest váratlanul nagy küzdelemre késztette a mindössze 3,8 millió euróra taksált luxemburgi Dudelange (1–1, 2–1), ám a folytatásban jött a váratlan bravúr az 50,6 millió eurós Ludogorec (0–0, 1–0) együttesével szemben. Nem túlzás, hogy a razgradi gárda lényegében az ukrán Sahtar Doneck bolgár megfelelője, egy brazil klasszisokkal teletűzdelt kelet-európai futballfellegvár.

Kedd este pedig már Zlatan Ibrahimovic egykori csapatához, a 16,1 millió euróra tartott Malmőhöz látogat Marko Nikolic legénysége, amely hasonló cipőben jár, mint tavaly nyáron.

Egy éve ugyanis hatalmas meglepetésre túljutottak az Európa-liga kvalifikációs szakaszában az akkor 67,5 millió euróra tartott francia Girondins Bordeaux-n (1–2, 1–0), majd beletört a bicskájuk az inkább saját súlycsoportjukban lévő, 18,9 millió eurós szerb Partizan Beogradba.

Ha a székesfehérváriak tízszer játszottak volna a Bordeaux-val vagy a Ludogoreccel, nagy valószínűséggel hétszer alulmaradnak, de az oda-visszavágós kupapárharcoknak épp az a szépségük, hogy kétszer 90 perc alatt egy nagyobb költségvetésből gazdálkodó, akár öt-hatszor erősebb kerettel kiálló ellenfelet is felül lehet múlni. A csapatértékek és a büdzsék összefüggnek: a Vidi tavaly 4,65 milliárd forintból gazdálkodott, itthon e tekintetben is csak a Ferencváros előzte meg a maga 5,38 milliárdos költségvetésével.

Az NB I. tizenkét klubja közül az elmúlt évben hét működött nyereségesen, öt pedig veszteségesen, mindkét hazai topcsapat profitot hozott tulajdonosának.

Egyszerű a képlet; ha a Vidi a következő két párharcból egyet is megnyer, az Európa-liga főtáblája garantálva van, a Bajnokok Ligája-csoportkörhöz viszont további két siker kell. Ha a BL-ben kötne ki a magyar bajnok, a csapat értékénél is nagyobb summa, 15,25 millió euró landolna a klub bankszámláján. Ott pedig minden győzelem vagy döntetlen további 2,7 millió, illetve 900 ezer eurót ér majd az UEFA kasszájánál.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Videoton Bajnokok Ligája Mol Vidi labdarúgás malmö
Kapcsolódó cikkek