Közélet

Felértékelődhetnek a Mol Vidi játékosai

Az Európa-ligába jutás 2,9 millió eurót hozott a Mol Vidinek, a csoportkörben pedig minden további győzelem vagy döntetlen 570, illetve 190 ezer eurót ér.

A Mol Vidi játékosainak piaci értéke reálisan 20-30 százalékkal növekedhet annak hatására, hogy a nyári Bajnokok Ligája-selejtezők után ősszel az Európa-liga főtábláján is érdekelt lesz a csapat

– mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász. Összehasonlításképp jelezte, hogy

a csapatérték csaknem 16 millió euró, játékosokra lebontva átlagban megközelítőleg 600 ezer euró.

Forrás: MW

A szakértő szerint szakmai és gazdasági szempontból is ideális a csoportkör sorsolása, hiszen az angol Chelsea révén adott egy sztárcsapat, amelyre mindenki kíváncsi, így a kiemelt jegybevétel garantálva van, a görög PAOK és a fehérorosz BATE pedig azok után nem legyőzhetetlen a fehérváriak számára, hogy a BL-ben a hozzájuk hasonló játékerőt képviselő bolgár Ludogorecen vagy a svéd Malmőn is túljutottak.

Mivel ideiglenesen a 22 ezer férőhelyes Groupama Aréna lesz az együttes hazai pályája, találkozónként 120-140 millió forintot a belépők értékesítése is hozhat. Szabados elmondta:

önmagában az Európa-ligába jutás 2,9 millió eurót hozott a Vidi konyhájára, a csoportkörben pedig minden további győzelem vagy döntetlen 570, illetve 190 ezer eurót ér.

Ha kiejtette volna a Bajnokok Ligája-playoffban a magyar csapat az AEK-et, jóval magasabb pénzdíj, 15,2 millió euró lett volna az ottani főtáblán való szereplés, a BL-ben ráadásul 2,7 millió eurót fizet egy győzelem, de a döntetlen is 900 ezret. Szabados szerint abban az erős mezőnyben viszont nem sok babér termett volna a fehérváriaknak, az Európa-ligában azonban akár tovább is juthat a Chelsea mögött a csoportjából.

Ez újabb 2-3 millió eurót is érhet a végelszámolásnál, hiszen a mérkőzések után járó bónuszokon túl önmagában 500 ezer euró jár a továbbjutásért, további félmillió pedig a csoport második helyéért. Szabados Gábor úgy látja, egy Chelsea-szintű ellenféllel szemben elég egy szép csel vagy egy nagy gól ahhoz, hogy beinduljon egy játékos külföldi karrierje.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

UEFA Európa-liga Mol Vidi labdarúgás
Kapcsolódó cikkek