Közélet

Orbán Viktor: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.

Mi megvédjük a határainkat, és csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit. Megvédtük Magyarországot, és megvédtük Európát

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök, majd azt is hozzátette: a mai eset az első az történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit.

A kormányfő azt is mondta, hogy: „Magyarország nem enged a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja a jogait. Ha kell, Önökkel szemben is”.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről” – hangoztatta Orbán Viktor.

„Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés.

Önök most számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani és megbélyegezni egy országot és egy népet. Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Önök megfosztanák Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit képviselhesse az európai családban, amelyhez tartozik” – fejtette ki az plenáris ülésen Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a Sargentini-jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Azt is mondta, hogy:

a 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmazó jelentés bevallja, hogy elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra.

Felidézte, ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta.

Orbán Viktor úgy vélte,

az EP-képviselők már kialakították az álláspontjukat, a jelentést a többség valószínűleg megszavazza, így a véleményüket az ő hozzászólása már nem befolyásolja.

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Parlamentnek (EP) kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta

– hangoztatta a dokumentumot összeállító Judith Sargentini.

A strasbourgi ülésen a holland zöldpárti képviselő kijelentette, hogy amennyiben

a testület nem tudja behúzni a vészféket, akkor nem teljesíti ígéreteit az uniós állampolgárok felé.

„Nem tűrhető tovább, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az EU alapértékeit” – tette hozzá.

Az EP szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

 

Orbán Viktor Európai Unió Sargentini-jelentés
Kapcsolódó cikkek