Közélet

Óriási a roham a szintfelmérőkön, nagy a tét

A meghirdetett Diplomamentő II. programban körülbelül 1333 nyelvtanuló képzését támogatják maximum 300 ezer forintig.

Országszerte több ezren jelentkeztek szintfelmérőre a nyelviskolákban, mert a Diplomamentő II. programhoz a képző intézmény ajánlattételi adatlapját is be kell adni a támogatott nyelvi képzésre pályázóknak.

Az Euro Nyelviskolában már a hétvégén is napi 12 órában dolgoztak a nyelvtanárok, és több mint kétszáz diák dolgozatát már kijavították

– mondta a Világgazdaságnak Vorgity Anikó, a nyelviskola ügyvezető igazgatója. Ezen a héten már sokkal kevesebb a jelentkező. A nyelviskola árajánlatában legfeljebb 330 óra támogatott képzést kínált a pályázóknak. Részt vett egyébként az előző diplomamentő programban is, akkor a 300 nyelvtanuló közel 80 százaléka vizsgázott sikeresen.

Fotó: MTI/Marjai János

Egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges nyelvtudáshoz 600 nyelvórát kell venni az igazgató szerint, ennek ára 330-350 ezer forintnál kezdődik, de egyes nyelviskolákban egymillió forint is lehet. Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett Diplomamentő II. programban körülbelül 1333 nyelvtanuló képzését támogatják maximum 300 ezer forintig. Azok pályázhatnak, akik már sikeresen államvizsgáztak, de a diplomájukat nem vehették át, mivel hiányzik a nyelvvizsgájuk. Az OFA adatai szerint a felsőoktatásban tanulók 20-22 százalékáról van szó, akiknek jelentős része ráadásul később sem jut hozzá a diplomájához.

Az OFA honlapján kicsit lassan halad a pályázatok benyújtása, mert túlterhelt a rendszer

– erősítette meg lapunk információit a cég, de mindenki feltöltheti a pályázatát. A pályázóknak mindössze néhány napjuk volt a szükséges dokumentumok begyűjtésére, mivel csak az első 1333 sikeres pályázó kerülhet be a programba. A második diplomamentő programhoz országszerte nyolcvan képző intézmény csatlakozott.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

diplomentő nyelviskola
Kapcsolódó cikkek