Közélet

Többen megsérültek a chemnitzi tüntetéseken

Legalább kilenc ember megsérült a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben.

A rendőrség közlés szerint legalább 25 bűncselekményt követtek el a tüntetések során, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, illeteve többen is ellenálltak a rendőri intézkedésnek.

Mintegy 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre. A kormány- és bevándorlásellenes tüntetést idejekorán befejezték, mert az ellentüntetők akadályozták a tiltakozók vonulását.

https://twitter.com/jan_wiebe/status/1035967629046042630

A rendőrség összecsapott a bevándorlásellenes tüntetőkkel, amikor a hatóságok oszlatni próbálták a tömeget. A bevándorlásellenes tüntetők három csoport szimpatizánsaiból álltak össze: a félórás felvonulást tartó Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott csoport mintegy 1500 híve később csatlakozott az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt által hirdetett tüntetésekhez.

Fotó: AFP / John Macdougall

Eközben a város más részén megtámadtak egy 20 éves afgán férfit, a rendőrség tájékoztatása szerint négy, arcát eltakaró támadó könnyebb sérüléseket okozott neki.

https://twitter.com/Lars9596/status/1035965841051983877

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

Összesen 1800 rendőrt vezényeltek a városba a tüntetések biztosítására. A TASZSZ orosz hírügynökség a chemnitzi rendőrség honlapjára hivatkozva azt írta, hogy mintegy 300 embert őrizetbe vettek.

Fotó: Ralf Hirschberger/DPA/AFP

Az egy hete tartó demonstrációsorozatot egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi volt, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A városban ezt követően csaptak magasra az indulatok, hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

Németország Chemnitz tüntetés
Kapcsolódó cikkek