Közélet

Az EU bírósága eldöntötte a vitát a fájlcserélés következményeiről

Felelős a szerzői jogok megsértéséért az a felhasználó, akinek internetkapcsolatával a jogsértést fájlmegosztással elkövették, nem mondhatja azt, hogy egy rokona használta a kapcsolatot – mondta ki ítéletét az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy egy német könyvkiadó kártérítést követel egy magánszemélytől, akinek internetkapcsolatán keresztül egy olyan hangoskönyvet osztottak meg, amely szerzői jogainak a kiadó a jogosultja. A magánszemély vitatja, hogy ő maga megsértette volna a szerzői jogokat, valamint azzal érvel, hogy a vele együtt lakó szüleinek is volt hozzáférése ezen internetkapcsolathoz.

Ítéletében a luxembourgi központú uniós bíróság kijelentette, az uniós joggal ellentétes az olyan tagállami szabályozás, amely szerint nem nevezhető felelősnek azon internetkapcsolat jogosultja, amelyen keresztül a szerzői jogok megsértését fájlmegosztással elkövették.

Fotó: AFP

Akkor is, ha annak jogosultja olyan családtagot nevez meg, akinek ehhez az internetkapcsolathoz hozzáférési lehetősége volt, anélkül hogy az említett kapcsolat használatának időpontjáról és jellegéről közelebbi részleteket közölne.

A bíróság szerint igazságos egyensúlyt kell találni a különböző alapjogok, vagyis a hatékony jogorvoslathoz való jog és a szellemi tulajdonjog, valamint a magánélet és a családi élet tiszteletben tartásához fűződő jog között.

Ez az egyensúly hiányzik, ha teljes körű védelmet élveznek azon internetkapcsolat jogosultjának családtagjai, amelyen keresztül a szerzői jogok megsértését fájlmegosztással elkövették.

Megállapították, hogy az illetékes bíróság feladata annak vizsgálata, hogy a nemzeti jogban léteznek-e más eszközök, eljárások és jogorvoslatok, amelyek lehetővé teszik az igazságügyi hatóságok számára a szerzői jog megsértésének megállapítását és a jogsértés elkövetőjének azonosítását segítő információk benyújtásának elrendelését.

internetkapcsolat szerzői jog Európai Unió Bírósága fájlmegosztás
Kapcsolódó cikkek