Közélet

Emelkedik az Erasmus+ program költségvetése

Az Európai Unió mintegy 300 millió euróval csaknem 3 milliárd euróra növeli az Erasmus+ oktatási ösztöndíjának jövő évi költségvetését, és 30 millió euróval támogatja az úgynevezett európai egyetemek létrehozásának munkálatait – közölte az Európai Bizottság.

Navracsics Tibor, a testület oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa tájékoztatása szerint az Európai Bizottság közzétette a diákok és tanárok országok és intézmények közötti mobilitását segítő Erasmus+ programjának 2019-es pályázatait.

A felhívás szerint az oktatás, a képzés, az ifjúságügy és a sport területén tevékenykedő minden köz- és magánszervezet pályázhat az Erasmus+ program támogatására.

A fiatalok és a fiatal munkavállalók egyéni tanulmányi mobilitásához, valamint ifjúsági stratégiai partnerségekhez nyújtott támogatásokra olyanok is pályázhatnak, akik ifjúsági munkát végeznek, de ezt nem feltétlenül ifjúsági szervezet keretében teszik.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a költségvetés mintegy 10 százalékos emelése lehetővé teszi, hogy a 2025-re megvalósuló Európai Oktatási Térség keretében 30 millió eurót fordítsanak úgynevezett európai egyetemek alapítására az Európai Unióban.

Fotó: Pixabay

 

Az uniós bizottság jövőre induló kísérleti programja hat olyan európai egyetemi szövetség létrejöttét támogatja, amelyek mindegyike három országból legalább három felsőoktatási intézményből áll. Elképzelések szerint ezek a nemzetek felett álló egyetemi szövetségek lesznek a jövő európai egyetemei. Célja az európai identitás erősítése és az európai felsőoktatási intézmények versenyképességének javítása. A pályázóknak támogatási kérelmeiket február 28-ig kell benyújtaniuk az ugyanazon év szeptember 1. és december 1. között megvalósuló együttműködések támogatásáért.

Olyan Európa felé igyekszünk, ahol a határok nem akadályozzák a tanulás és a kutatás lehetőségeit. Ahol nem gátolják falak az innováció, a kiválóság és az oktatás esélyeit. A jövő európai egyetemei valódi potenciállal rendelkeznek majd ahhoz, hogy átalakítsák a felsőoktatás világát Európában, amelyhez az Erasmus + program erőteljesen lendületet ad

– fogalmazott az uniós biztos. Az Erasmus+ program célja az oktatás-képzés területén a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, különös tekintettel a és a társadalmi kohézió szempontjából fontos készségekre.

A program hallgatók, gyakornokok, önkéntesek, fiatalok, tanulók, felnőtt tanulók, tanárok, pedagógusok, egyetemi oktatók, trénerek, ifjúsági munkások, oktatási, képzési vagy ifjúsági területen működő szervezetek munkatársai számára nyújt részvételi lehetőséget. A pályázatokat intézmények, szervezetek nyújthatják be, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósul meg.

forrás Navracsics Tibor Erasmus program
Kapcsolódó cikkek