Közélet

Végre kiderült, hogy hol van az eltűnt Interpol-vezető

Meng Hung-vej nem csupán eltűnt, azonnali hatállyal le is mondott posztjáról.

Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a Kínában törvénysértéssel vádolt, de napokkal ezelőtt eltűnt Meng Hung-vej – tudatta vasárnap este a lyoni székhelyű, nemzetközi rendőri szervezet. Az Interpol tájékoztatásából kiderült,

a szervezet irányítását átmenetileg a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át. A szervezet új elnökét november 18. és 21. között Dubajban választják majd meg.

Ezzel egy időben kiderült az is, hogy nem kell már izgulni a vezető holléte kapcsán. A kínai állampárt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete ugyanis vasárnap este közölte, Menget Kína új korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta.

Meng Hung-vej az Interpol nyomtalanul eltűnt vezetője
Fotó: AFP

Ahogyan ismert, múlthét végén nyomozást indított a francia rendőrség, miután az Interpol igazgatójának felesége bejelentést tett férje, Meng Hung-vej eltűnéséről. Meng felesége azért lépett kapcsolatba a hatóságokkal, mert nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. Az asszony Lyonban lakik, ott, ahol a nemzetközi rendőri szervezet központja van. Az Interpolnál péntekig nem reagáltak a hírügynökségi jelentésekre, ugyanakkor azt elmondták, hogy vezetőjük

hollétének felderítése az illetékes francia és kínai hatóságokra tartozik.

A 64 éves Meng helyettes közbiztonsági miniszter volt Kínában, mielőtt 2016 novemberében megválasztották a 192 tagállamú, rendőrségek közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának. Megbízatása 2020-ig tart.

eltűnés Meng Hung-vej Interpol
Kapcsolódó cikkek